Update

Aanval op Homs duurt voort; opnieuw doden

Syrische regeringstroepen hebben vandaag opnieuw delen van de stad Homs, bolwerk van het verzet tegen het regime van president Bashar Assad, zwaar onder vuur genomen. Ten minste zeven mensen, onder wie een kind, vonden de dood. Er raakten circa 340 mensen gewond, aldus activisten van de oppositie. Het aanhoudende geweld in Homs doet de vrees toenemen dat de onrust in Syrië uitloopt op een burgeroorlog.

AP/Redactie
Een beschadigd voertuig van het Syrische leger in Homs. Beeld REUTERS
Een beschadigd voertuig van het Syrische leger in Homs.Beeld REUTERS

De wijken Baba Amr, Khaldiyeh en Karm el-Zeytoun werden twee uur lang zwaar beschoten. Na een korte onderbreking werd vooral Baba Amr doelwit van de beschietingen. De wijk is het belangrijkste bastion geworden van het verzet in de stad. Naar verluidt houden zich er honderden overgelopen militairen schuil. Zij voeren bijna elke dag 'hit-and-run'-aanvallen uit op de Syrische regeringstroepen. De telefoonverbindingen met de stad zijn afgesloten, waardoor het moeilijk is informatie uit de eerste hand te krijgen.

Versterking
Het Syrische leger stuurde gisteren tanks en andere versterkingen naar Homs. Het lijkt erop dat het regime van Assad een grootscheepse aanval op de stad voorbereidt, gericht op het innemen van de wijken die in handen van de opstandelingen zijn. Of de zware beschieting van Baba Amr de start is van dit offensief is niet duidelijk.

Een activist in Homs verklaarde dat de beschieting van de wijk begon nadat militairen tevergeefs hadden geprobeerd Baba Amr te bestormen. 'Regeringstroepen zijn er niet in geslaagd op te trekken, omdat ze stuitten op hevig verzet van overgelopen militairen in de wijk', aldus de activist.

'Elke minuut vallen er enkele granaten', aldus Nader al-Husseini vanuit de wijk. Het Syrische Netwerk voor Mensenrechten meldde dat al zeker 250 granaten en raketten deze morgen op de wijk zijn terechtgekomen. Onder meer een hospitaal zou zijn getroffen.

De berichten uit Syrië kunnen niet van onafhankelijke zijde worden geverifieerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden