'Aantal winkeldiefstallen onverminderd hoog'

De misdaadcijfers laten op veel fronten een sterke daling zien, maar dat geldt niet voor winkeldiefstallen. Nog altijd wordt jaarlijks voor honderden miljoenen euro's uit winkels gestolen. Dat stelt Detailhandel Nederland.

null Beeld anp
Beeld anp

De brancheorganisatie wil dat de aanpak van winkelcriminaliteit meer prioriteit krijgt van politie en justitie. Uit onlangs gepubliceerde CBS-cijfers blijkt dat het aantal aangiften van winkeldiefstallen, ruim 42.000, vorig jaar nauwelijks is afgenomen.

'De winkelier profiteert helaas niet van de dalende misdaadcijfers. Het aantal keren dat een winkeldiefstal werd geregistreerd, is nauwelijks gedaald. En dit zijn slechts de gevallen waar aangifte van is gedaan. Het werkelijke aantal ligt vele malen hoger', zegt secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg van Detailhandel Nederland.

8000 keer toegepast
De organisatie zelf wil meer werk maken van de sinds enkele jaren bestaande regeling Afrekenen met Winkeldieven. Die houdt in dat een dief die wordt betrapt onmiddellijk een schadeclaim van 181 euro aan zijn broek krijgt, boven op een eventuele boete of straf van politie en justitie. De uitvoering van deze regeling ligt bij een stichting van Detailhandel Nederland, die eventueel een incassotraject start wanneer de dief niet meteen over de brug komt.

Vorig jaar werd de regeling 8000 keer toegepast. In 65 procent van de gevallen betaalde de dief direct aan de winkelier. In de overige gevallen werd een incassotraject gestart en werd bijna 80 procent van de claims alsnog op de daders verhaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden