Aantal vrouwelijke hoogleraren amper toegenomen

Het glazen plafond voor vrouwen op Nederlandse universiteiten blijft onverminderd dik. Zowel landelijk als in Amsterdam is het percentage vrouwelijke hoogleraren nauwelijks gegroeid.

In het huidige groeitempo gaat het volgens het LNVH nog tot het jaar 2054 duren voordat er een evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen is onder hoogleraren. Beeld anp
In het huidige groeitempo gaat het volgens het LNVH nog tot het jaar 2054 duren voordat er een evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen is onder hoogleraren.Beeld anp

Dat constateert het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) in de dinsdag gepubliceerde jaarlijkse monitor.

Momenteel is slechts 18 procent van de hoogleraren in Nederland vrouw. Vorig jaar lag dat percentage op 16,9. Hoewel het percentage vrouwelijke hoogleraren in Amsterdam iets hoger ligt, houdt het niet over: 21,4 procent op de Universiteit van Amsterdam en 19,6 procent op de Vrije Universiteit.

Het percentage vrouwelijke hoogleraren in Amsterdam ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Beeld Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2016
Het percentage vrouwelijke hoogleraren in Amsterdam ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde.Beeld Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2016

In het huidige groeitempo gaat het volgens het LNVH nog tot het jaar 2054 duren voordat er een evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen is onder hoogleraren.

Loonkloof
Naast ondervertegenwoordiging in hoge academische functies, loopt ook de beloning voor vrouwen nog altijd achter. In 2012 en 2015 werd in de monitor al een loonkloof vastgesteld en die blijft onverminderd in stand. De conclusie uit de monitor is dan ook dat vrouwelijke wetenschappers op jaarbasis miljoenen mis lopen. Daarnaast worden vrouwelijke wetenschappers stelselmatig in lagere functieniveaus ingedeeld.

Wat betreft academische bestuursfuncties is het beeld beter voor vrouwen. Zowel in bestuurscolleges als in raden van toezicht van de universiteiten ligt het aandeel vrouwen rond of boven de 30 procent. Het percentage vrouwelijke leden in de raden van bestuur van universitair medische centra nam toe van 14 naar 23 procent.

In de raden van toezicht van universitair medische centra is het aandeel vrouwen licht gedaald maar ligt het nog altijd op 37 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden