Aantal touringcars en bezoekers van vijfsterrenhotel neemt af

Het aantal touringcars in de binnenstad is voor het eerst in jaren teruggelopen. Ook de vijfsterrenhotels in Amsterdam zien een daling van het aantal bezoekers.

Toeristen op het Museumplein Beeld ANP
Toeristen op het MuseumpleinBeeld ANP

De daling van het aantal toeristenbussen blijkt uit tellingen van de busstewards die er op de op- en uitstapplekken voor zorgen dat bussen niet te lang blijven hangen en daarmee schaarse haltes bezet houden.

Volgens projectleider Guido Frankfurther van het stewardproject spelen er meerdere ontwikkelingen tegelijkertijd. "Doordat het toerisme naar de stad stokt, zijn er ook minder bussen nodig. Maar het kan ook zijn dat chauffeurs hun passagiers vaker laten uitstappen op plekken buiten de binnenstad, bijvoorbeeld bij station Sloterdijk."

Afgelopen jaar deden tijdens het 'Keukenhofseizoen' (de drukke periode tussen half maart en half mei) 16.531 touringcars de binnenstad aan. Het voorafgaande jaar werden er nog 17.643 bussen geteld: een daling van zes procent.

Tussen 2013 en 2015 steeg het aantal touringcars in de binnenstad nog met meer dan duizend bussen.

Hotelbezetting
Over de hotelbezetting in Amsterdam is het nog lastig uitspraken doen, zegt een woordvoerder van Amsterdam Marketing. "De actuele cijfers zijn nog niet beschikbaar, maar nadat we onze belangrijke contacten hebben gebeld, kunnen we wel zeggen dat de vijfsterrenhotels een lagere bezetting hebben gehad"

Overigens is het aantal hotelkamers toegenomen in vergelijking met het voorafgaande jaar, dus het is nog niet definitief te zeggen dat er minder toeristen naar Amsterdam zijn gekomen.

Deskundigen durven nog geen conclusies te verbinden aan het wegblijven van toeristen. Volgens Frans van der Avert van Amsterdam Marketing gaat het met name om de toeristen die van ver weg komen: Amerikanen en Japanners. "Het kan ermee te maken hebben dat zij wegblijven in verband met de aanslagen in Brussel en Parijs."

Japanners en Chinesen
Afgelopen weekeinde bleek al dat toeristische bedrijven als Gassan Diamonds, Coster Diamonds en Tours and Tickets constateerden dat de klad er goed in zit voor wat betreft de aantallen bezoekers.

Gassan verwacht bijvoorbeeld een daling van 80.000 (op een totaal van 400.000). Met name Japanse en Chinese bezoekers zouden het laten afweten.

Ook bij de Zaanse Schans is het minder druk: in april lagen de bezoekersaantallen drie procent lager dan vorig jaar, het aantal touringcars daalde in een jaar tijd met vijf procent.

Toerismeorganisatie NBTC ziet ook dat het aantal bezoekers aan Nederland onder druk staat. Begin dit jaar voorspelde de organisatie al dat de groei van het aantal Chinezen dit jaar sterk zal afvlakken en het aantal Japanners tot 110.000 zal dalen.

Vorig jaar bezochten circa 300.000 Chinezen en 125.000 Japanners ons land.

Lees ook: Parkeergarage Museumplein is prachtig, maar niemand staat er [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden