Aantal tienerscholen in Nederland wordt verdubbeld

Het aantal tienerscholen in Nederland, waar 10- tot 14-jarigen onderwijs krijgen, wordt verdubbeld. De scholen zijn bedoeld om de overgang van basisschool naar middelbare school minder groot te maken.

Hanneke Keultjes
null Beeld ANP
Beeld ANP

In Amsterdam is Spring High in Slotermeer al een tienerschool.

Komend schooljaar komen er zes nieuwe scholen bij, waardoor het totaal op twaalf komt. Minister Arie Slob (Onderwijs) keurt de aanvragen woensdag goed. Nog eens vijftien scholen hebben interesse om in de toekomst ook een tienercollege op te zetten.

De scholen doen mee aan een experiment waarmee het ministerie van Onderwijs wil onderzoeken of een meer geleidelijke overgang van basis- naar middelbare school een oplossing kan zijn voor leerlingen die de overgang nu te groot vinden.

Samenwerking
Op de tienerscholen stappen leerlingen niet automatisch na groep 8 - op hun twaalfde - over naar de middelbare school. Ze kunnen tot hun 14de op de 'middenschool' blijven. Daarna kiezen ze voor vmbo, havo of vwo. Ook kunnen ze juist al eerder doorstromen van basisschool naar tienercollege.

De nieuwe scholen zijn vaak een samenwerking tussen een basisschool en een middelbare school, waarbij ook leraren uit primair en voortgezet onderwijs de lessen geven. Een basisschooldocent mag nu geen lesgeven aan middelbare scholieren en vice versa; de regels verhinderen dat.

In het regeerakkoord werd al afgesproken dat scholen meer ruimte zouden krijgen voor deze schoolvorm.

Minister Slob, die woensdag weer aan het werk gaat nadat hij vorige maand was geveld door een bacteriële infectie, wil scholen 'graag de ruimte geven om te ontdekken wat het beste werkt voor de leerlingen'.

Enthousiast
In 2020 moet het onderzoek naar de tienercolleges zijn afgerond. Daarin wordt gekeken naar de onderwijskwaliteit, tegen welke problemen de scholen aanlopen en of leerlingen, ouders en leraren tevreden zijn. Er is nog geen tussenrapportage.

"Maar de betrokken leraren en leerlingen zijn enthousiast," laat een woordvoerder van het ministerie weten. "Sommige leerlingen zijn blij dat ze later mogen kiezen."

In Rotterdam, Dordrecht, Nijmegen/Groesbeek, Sneek, Emmeloord en Horst komen nieuwe tienerscholen. Amsterdam, Gorkum, Ridderkerk, Zwolle, Groningen en Zetten hebben al zo'n school.

Het plan voor een school waar kinderen pas op latere leeftijd op onderwijsniveau worden geselecteerd, is niet nieuw. Al in de jaren zeventig bestonden er zogeheten middenscholen. Het was het geesteskind van Onderwijsminister Jos van Kemenade (PvdA).

Volgens hem moesten alle leerlingen van hun twaalfde tot hun zestiende naar dezelfde school. Er werd door een tiental scholen mee geëxperimenteerd, maar het plan kwam nooit van de grond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden