Aantal studenten die voor pabo of verpleegkunde kiest fors toegenomen

Het aantal studenten dat voor de pabo of verpleegkunde heeft gekozen, is dit studiejaar fors toegenomen. Studenten lijken daarmee voor sectoren te kiezen waar de zekerheid op een baan groot is.

Beeld ANP

In het collegejaar 2019/2020 startten 452 studenten meer aan de pabo dan het jaar ervoor. Dat is een stijging van 9,5 procent ten opzichte van het vorige studiejaar. Opvallend daarbij is dat het aantal mannen dat aan de opleiding begint harder stijgt dan het aantal vrouwen. In Amsterdam kozen dit jaar 291 studenten voor de pabo, vorig jaar waren dat er 279.

Verpleegkunde

Ook bij de studie verpleegkunde is het aantal studenten met 8 procent flink toegenomen ten opzichte van het vorige collegejaar. Studenten lijken daarmee te kiezen voor studies met een grote kans op een baan.

Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, is blij met de interesse in de sectoren die geplaagd worden door personeelstekorten. Toch waarschuwt hij voor te veel optimisme. “We moeten wel beseffen dat deze studenten pas over vier of vijf jaar aan het werk gaan als leerkracht, dus daarmee lossen we het acute lerarentekort waarmee veel scholen en ouders kampen niet op.”

“Daarom is het zo belangrijk dat hogescholen ook werk maken van flexibel deeltijdonderwijs en verkorte zij-instroomtrajecten.” Het aantal zij-instromers in het onderwijs is ook flink gestegen.

Recordjaar

Voor Hbo-opleidingen schreven zich in totaal 464.281 studenten in, een record. Bij Nederlandse universiteiten schreven 303.000 studenten zich in, het hoogste aantal ooit. Universiteiten schrijven de groei toe aan de hoge instroom van studenten uit het hbo en buitenlandse studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden