Aantal sociale firma's in Amsterdam in twee jaar tijd verdubbeld

Het aantal sociale firma's in Amsterdam is de afgelopen twee jaar verdubbeld en een doorstroom naar betaald werk komt steeds vaker voor. Toch groeit maatschappelijk verantwoord ondernemen in de hoofdstad te traag, vindt stichting De Omslag.

Heren van Swink webservices aan het werkBeeld Taina Bagmeijer

Uit vandaag gepubliceerde cijfers van de stichting, een ideëel kennisnetwerk voor Amsterdamse organisaties, blijkt dat momenteel ruim 2800 mensen met een arbeidsbeperking werkzaam zijn bij 62 Amsterdamse sociale firma's. Daarvan zijn meer dan driehonderd werknemers het afgelopen jaar doorgestroomd van onbetaald naar betaald werk.

'We zien een tendens waarbij er steeds meer sociale bedrijven in het leven worden geroepen en een groot aantal daarvan kan z'n eigen broek ophouden', zegt directeur Corine van de Burgt.

Een voorbeeld daarvan is Swink webservices, een ict-bedrijf waar voornamelijk mensen met een autistische stoornis werken. Vincent Wiering (28) is daar sinds vier jaar werkzaam. Als webredacteur helpt hij klanten met het aanpassen van de site en het beter profileren van de online aanwezigheid.

Wiering heeft het syndroom van Asperger. 'Juist bij Swink kan mijn autisme in het voordeel werken. Ik ben erg perfectionistisch en als ik de ruimte krijg, ga ik de volle honderd procent voor een opdracht.' Hiervoor werkte Wiering bij reguliere bedrijven, maar hij liep telkens tegen problemen aan en miste de begeleiding.

Bezuiniging
Het gaat goed met het maatschappelijk verantwoord ondernemen in Amsterdam, maar de groei gaat te langzaam, zegt Van de Burgt. 'Net zoals andere bedrijven hebben sociale firma's te maken met regeltjes. Die bureaucratie kan voor een nekslag zorgen.'

Het komende jaar wordt daarnaast opnieuw bezuinigd op de subsidie voor dagbesteding. Om dat gat op te vangen, presenteert De Omslag vandaag de campagne 'Goed gedaan, goed voor je zaak', waarmee de organisatie sociaal inkopen in Amsterdam wil stimuleren. 'We willen een beweging starten en ervoor zorgen dat het inkopen van producten en diensten van sociale firma's de norm wordt.'

Onsje meer
Sinds begin dit jaar is er een nieuwe participatiewet van kracht. De wet is er om de hele doelgroep arbeidsgehandicapten naar zo veel mogelijk regulier werk te begeleiden. De gemeente Amsterdam is een belangrijke inkoper, stelt Van de Burgt: 'Maar wij zien graag een onsje meer. Het is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de gemeente en bedrijven om op deze manier een steentje bij te dragen aan de samenleving.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden