Aantal secties door NFI in tien jaar gehalveerd

Het aantal secties dat wordt uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd. In 2005 waren het er nog 617, afgelopen jaar 319. Dat blijkt uit cijfers van het NFI.

Onderzoekers van het NFI doen onderzoek op de DNA-afdeling. Beeld ANP
Onderzoekers van het NFI doen onderzoek op de DNA-afdeling.Beeld ANP

De secties worden door het NFI uitgevoerd in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM). Dat kan desgevraagd niet meteen een sluitende verklaring geven voor de daling de afgelopen tien jaar. Mogelijk is de daling te wijten aan de voortschrijdende techniek, meldt een woordvoerster: door de inzet van toxicologisch onderzoek en het uitvoeren van forensische (CT-) scans is sectie niet altijd meer noodzakelijk.

Foute conclusies

Maar volgens onafhankelijk forensisch patholoog Frank van de Goot worden vaak foute conclusies getrokken als er geen sectie wordt gedaan.

Hij noemt het voorbeeld van een vrouw die thuis dood in de keuken was gevonden. 'De forensisch patholoog was al opgeroepen, maar toen die aankwam was het lichaam al vrijgegeven omdat er geen sprake leek te zijn van geweld. Aan de buitenkant was er niets te zien. Conclusie was natuurlijke dood', herinnert Van de Goot zich.

'Maar mijn collega was er toch al, dus deed hij, in overleg met het OM, voor de zekerheid toch een sectie. Toen bleek de keel van de vrouw in elkaar geknepen te zijn.' Uit onderzoek van Van de Goot en collega's blijkt dat tot 50 procent van de opgegeven doodsoorzaken door ziekenhuizen, huisartsen en schouwartsen, niet kloppen.

Meer secties

Van de Goot pleit al langer voor meer secties, bijvoorbeeld ook na schijnbare zelfdodingen of verkeersongevallen. Hij denkt dat het aantal door het NFI uitgevoerde secties tegenwoordig zo laag ligt omdat het OM te snel beslist om geen sectie uit te voeren als er geen sprake lijkt te zijn van een strafbaar feit.

Het OM reageert dat de officier van justitie altijd in overleg met de gemeentelijke lijkschouwer, de betrokken rechercheurs en de forensische experts van de politie beslist of er vermoeden is van een strafbaar feit en zo ja, of een gerechtelijke sectie noodzakelijk is. Maar 'een gerechtelijke sectie is voor nabestaanden een ingrijpende kwestie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden