Aantal reuzenpanda's in het wild neemt toe

Het aantal reuzenpanda's dat in het wild leeft, is de afgelopen elf jaar gestegen met 268 dieren. Volgens het Wereld Natuur Fonds komt dat door 'gerichte bescherming' door China en het WNF.

Beeld epa

Door de toename van bijna 17 procent leven er nu in totaal 1864 panda's in natuurreservaten en bossen in China. Dat staat in de vierde nationale pandatelling die de Chinese overheid vandaag heeft gepubliceerd. De vorige telling dateert van 2003. 'Het succes bewijst dat de bescherming van de bedreigde reuzenpanda haar vruchten afwerpt', aldus het WNF.

Panda's kwamen ooit voor in grote delen van China en zelfs daarbuiten. Maar vernietiging van hun leefgebied door onder meer kap van hout en bamboe, stroperij en aanleg van infrastructuur hebben de diersoort ernstig in het nauw gedreven. Tegenwoordig komt de reuzenpanda alleen nog voor in versnipperde bosgebieden in centraal China.

Beeld afp

'De Chinese overheid heeft veel gedaan om het leefgebied van de reuzenpanda's te behouden en bedreigingen weg te nemen', zegt Christiaan van der Hoeven, panda-expert bij het WNF. 'Dat is gedaan in nauwe samenwerking met WNF en andere natuurbeschermingsorganisaties. We zagen al langer dat de populatie panda's niet meer afnam. Nu het aantal in het wild levende reuzenpanda's stijgt, blijkt dat natuurbescherming echt zin heeft.'

China telt momenteel 67 reservaten voor de wilde reuzenpanda. Elf jaar geleden waren dat er nog maar 40. Het WNF heeft China de afgelopen jaren geholpen met het opzetten van reservaten, trainen van parkwachters en onderzoeken van de pandapopulatie.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden