Aantal radicale salafisten verdubbeld in Duitse grensstaat

Het aantal radicale salafisten in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen stijgt snel. Afgelopen jaar verdubbelde het aantal radicale moslims, stellen de autoriteiten. Van de naar schatting 1000 salafisten zou zeker 10 procent bereid zijn geweld te gebruiken, 20 van hen zouden momenteel in terreurkampen een opleiding krijgen.

Redactie

Onderzoekers betitelen 100 salafisten als 'jihadisten die bereid zijn geweld te gebruiken', schrijft de kant Die Welt vrijdag. De terreurdreiging blijft onveranderd groot. Duitsland en Duitse instellingen zijn potentiële doelwitten.

Tussen februari en november afgelopen jaar reisden volgens Duitse veiligheidsdiensten zeker 20 mannen naar Pakistan om daar door al-Qaeda getraind te worden. Mochten ze terugkeren in Duitsland, dan moeten ze permanent in de gaten worden gehouden.

Veiligheidsdiensten houden 20 van de 850 moskeeën in de deelstaat extra in de gaten. Er zouden radicalen rondlopen die geweld willen gebruiken en ook haatpredikers. Steden als Aken, Bonn, Keulen, Düsseldorf, Bochum, Wuppertal en Solingen gelden als machtsbasis van de salafisten. Vooral in steden met hoger onderwijs rekruteren de salafisten nieuwe aanhangers. De netwerken worden veelal aangestuurd vanuit landen als Egypte, Syrië en Jemen.

De PVV heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de salafisten net over de grens. De partij wil van ministers Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken weten of er ook potentiële Nederlandse doelwitten zijn en hoeveel Nederlandse moskeeën in de gaten worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden