Aantal priesterstudenten stabiel

HAARLEM - Het aantal priesterstudenten is ondanks de berichten over seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk stabiel gebleven. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs de zeven bisdommen.

Zo heeft het bisdom Roermond deze week vier nieuwe priesterstudenten welkom geheten. In totaal studeren er aan het grootseminarie Rolduc 32 studenten. Vorig jaar waren er acht eerstejaars. ''Dan lijkt de helft minder studenten een enorme terugval'', zegt woordvoerder Staf Hoen van het bisdom Roermond, ''maar de jaren daarvoor hadden we juist weer minder nieuwe kandidaten. Het ene jaar is het minder, het andere weer meer. Het aantal studenten is in evenwicht.''

Ook bij het bisdom Rotterdam lijkt het aantal priesterstudenten al jaren stabiel, zegt rector Wim Bakker van priesteropleiding Vronesteyn. Dit jaar meldde zich één eerstejaars student, net als vorig jaar. ''Het ene jaar is het één, het andere jaar twee. Dat gaat al jaren zo'', zegt Bakker.

Deeltijd

Aan Bovendonk, de priester- en diakenopleiding in deeltijd voor mensen op latere leeftijd die priester willen worden, studeren vijf eerstejaars. Daar zijn 23 studenten.

Het bisdom Den Bosch heeft zes nieuwe priesterstudenten welkom geheten. Vorig jaar waren dat er maar twee. In totaal worden aan het Sint-Janscentrum dertien seminaristen opgeleid tot priester van het bisdom.

Kandidaten

Het bisdom Groningen-Leeuwarden heeft dit jaar vier nieuwe kandidaten die priester willen worden, net als vorig jaar. In totaal heeft het noordelijke bisdom nu veertien studenten. De meesten van hen studeren aan de kerkelijke opleiding De Tiltenberg van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Die kerkelijke opleiding in Vogelenzang bij Haarlem had nog nooit zoveel seminaristen in huis, negentien in totaal. Negen seminaristen beginnen aan de opleiding. De sluiting van het Ariënskonvikt in Utrecht speelt mee in het hoge aantal studenten dit jaar. De enige academische priesteropleiding in Nederland is sinds 1 juli van dit jaar dicht. Uit het aartsbisdom Utrecht zijn dit jaar geen nieuwe studenten gekomen. Drie studenten van het Ariënskonvikt zijn verhuisd naar De Tiltenberg.

Rector Jan Hendriks van De Tiltenberg zegt dat de priesterkandidaten zich dit jaar vrij laat hebben aangemeld. ''Pas in de zomer. Dat is opvallend.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden