Aantal overvallen op woningen toegenomen

In Amsterdam zijn vorig jaar meer woningovervallen gepleegd dan het jaar ervoor. De politie registreerde 62 overvallen, tegenover 49 in 2016.

Tom Kieft
De daders zijn in de meeste gevallen jonge mannen. Beeld ANP
De daders zijn in de meeste gevallen jonge mannen.Beeld ANP

Het gros van de overvallen in Amsterdam is nog altijd gericht op winkels en ondernemingen, maar woningen lijken in trek bij criminelen. "Steeds vaker kiezen criminelen voor de veiligere omgeving van een woning om een overval te plegen," zegt een politiewoordvoerder.

De daders zijn in de meeste gevallen jonge mannen, jongens eigenlijk. "Het zijn bijna altijd mannen van 12 tot 25 jaar, die niet schromen geweld te gebruiken," aldus de woordvoerder.

Het is een eerder gesignaleerde trend: jonge criminelen proberen zich binnen een bepaalde groep te profileren door overvallen te plegen. Als een competentieverklaring op je criminele cv, bij wijze van spreken. "Vroeger deden jonge criminelen dat door iets te stelen of een auto-inbraak. Nu lijkt een overval de manier om je te bewijzen."

Winkels
Het aantal overvallen op winkels nam de afgelopen jaren gestaag af. In 2017 is het aantal overvallen ten opzichte van 2016 nagenoeg gelijkgebleven. In totaal registreerde de politie 140 overvallen, tegenover 138 het jaar ervoor.

'Eenvoudige' winkeldiefstallen worden hier niet tot gerekend, licht de politiewoordvoerder toe. "Het gaat in alle gevallen om gewelddadige overvallen, waarbij doorgaans wapens - (nep-)vuurwapens en messen - worden gebruikt."

Verijdelen
Afgelopen weekend was het twee keer raak. Zaterdagavond werd de Jumbo op de Stadhouderskade gewelddadig beroofd. De avond erop was avondwinkel La Nuit aan de beurt. De eigenaar van de avondwinkel wist de - zoveelste - overval op zijn toko echter te verijdelen door een rek etenswaren op de indringer te gooien.

Lees ook: Overvallers halen woning leeg en vluchten in Maserati van bewoner en: Deze kleding is populair in de Amsterdamse onderwereld

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden