Aantal omroepen vanaf 2016 gehalveerd

Het publieke omroepbestel telt vanaf 2016 nog maximaal tien omroeporganisaties, de helft van het huidige aantal. KRO-NCRV, TROS-AVRO en VARA-BNN vormen de grote fusieomroepen. De EO, MAX en VPRO blijven zelfstandig, evenals de ledenloze omroepen NOS en NTR.

null Beeld anp
Beeld anp

PowNed en WNL behouden nog tot 2020 hun aspirant-status. Voor de kleine levensbeschouwelijke zendgemachtigden als RKK en IKON is vanaf 2016 geen plek meer in Hilversum.

Programma's die komend seizoen niet terugkeren bij de publieke omroepen zijn onder meer Strictly Come Dancing (AVRO). De EO trekt de stekker uit Wat weet Nederland, Ingang Oost, De Pelgrimscode en Korenslag.

Op Radio 1 verdwijnen in januari onder meer de documentaireprogramma's van de VPRO Studio: Studio Idzerda en Plots. Plots won dit jaar nog de Zilveren Reissmicrofoon.

Journalistiek programma
KRO en NCRV stoppen met Debat op 2, al ontkent de KRO dat dit een bezuiniging betreft, omdat er een dagelijks journalistiek programma met Eva Jinek en Sven Kockelmann voor terugkeert.

De AVRO-TROS zegt dat de programma's in 2014 overeind blijven dankzij de fusie. BNN, die met de VARA fuseert, tekent daarbij aan dat de bezuinigingen in 2015 zeker de BNN-programmering zullen treffen, al is nog niet duidelijk welke programma's verdwijnen.

De publieke omroepen bezuinigen structureel 50 miljoen euro vanaf 2014, 150 miljoen vanaf 2015 en 200 miljoen in 2016. In het regeerakkoord van het huidige kabinet staat dat de publieke omroepen vanaf 2016 nog eens jaarlijks 100 miljoen euro minder te besteden hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden