Aantal misdrijven in Nederland blijft dalen

Het aantal misdrijven in Nederland blijft dalen. Het aantal geregistreerde misdrijven is in het eerste halfjaar van 2015 gedaald met 8,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Interieur van de digitale rechtszaal in het paleis van justitie in Den HaagBeeld anp

In de eerste zes maanden van 2014 heeft de politie 509.917 misdrijven geregistreerd. In de eerste zes maanden van dit jaar waren dat er 465.050.

De daling van het totaal aantal misdrijven is terug te zien verschillende criminaliteitsvormen. Het aantal straatroven is het meeste gedaald (-19,1 procent). Ook het aantal woninginbraken is met 14,5 procent behoorlijk afgenomen.

Jaarlijkse publicatie
Dit past in de trend van de afgelopen jaren. Tussen 2007 en 2014 daalde het aantal misdrijven met bijna een kwart (23 procent). De politie registreerde vorig jaar net iets meer dan 1 miljoen misdrijven. In 2007 waren dat er nog 1,3 miljoen.

Dit blijkt uit de jaarlijkse publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de Raad voor de rechtspraak en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minder zaken
Door de daling van het aantal verdachten hebben het Openbaar Ministerie (OM) en de rechter minder zaken gedaan. Het OM handelde 220 000 zaken af in 2014, een vijfde minder dan in 2007. In 2014 deed de rechter 98.000 zaken af. Dat is bijna een kwart minder dan in 2007.

De politie is nog niet altijd op tijd. Als norm geldt dat de politie bij spoedmeldingen in 90 procent van de gevallen binnen vijftien minuten ter plaatse is. In de eerste helft van dit jaar lukte dat in 86 procent van de gevallen, evenveel als in de eerste helft van 2014.

En in Amsterdam?

Ook in Amsterdam daalt het aantal misdrijven, zo schreven we eerder dit jaar. Waar het aantal overvallen in 2013 nog was gestegen, is het vorig jaar met ongeveer een derde (!) gedaald. Straatroven: tegenover de lichte stijging die in 2013 was genoteerd, staat nu een daling met zo'n twintig procent. Woninginbraken idem dito: dat aantal steeg tot in 2013 en is vorig jaar met een vijfde afgenomen. Alleen de reeks onderwereldmoorden bederft de pret in de hoofdstad.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden