Aantal misdrijven in Amsterdam vorig jaar gedaald

Het aantal misdrijven in Amsterdam is vorig jaar gedaald. In totaal werden 98,874 misdrijven geregistreerd, een daling van vier procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat is vergelijkbaar met het landelijke beeld.

null Beeld anp
Beeld anp

Met name het aantal de zogenoemde 'high impact crimes' daalde, zo melde de Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en openbaar ministerie woensdag. Het aantal woninginbraken nam af met zeventien procent ten opzichte van 2015, overvallen met vijf procent, straatroof met zes procent en zakkenrollerij met veertien procent.

Vorig jaar werden 23 mensen in Amsterdam vermoord. In tien gevallen ging het om een incident in de relationele sfeer, zes mensen werden geliquideerd, zeven mensen werden naar aanleiding van een ruzie omgebracht. Het aantal geweldsmisdrijven bleef gelijk.

Burgemeester tevreden
Burgemeester Eberhard van der Laan toonde zich tevreden met de resultaten, maar constateerde ook dat de capaciteit bij de politie en de gemeentelijke handhavers ernstig onder druk is komen te staan. Onder meer door de drukte, de vele evenementen in de stad en de toenemende spanningen tussen bevolkingsgroepen komt de politie niet toe aan sommige taken, zoals de aanpak van verkeershufters of nepdopedealers.

Politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg, die al eerder pleitte voor 500 extra agenten voor het de Amsterdamse politie, sloot zich aan bij de woorden van Van der Laan: "We lopen echt tegen onze grenzen aan."

De roep om extra capaciteit is gericht aan het Rijk, maar voor extra handhavers zal de gemeente geld moeten vrijmaken.

Onveilig voelen

23 procent van de Amsterdammers voelde zich het afgelopen jaar onveilig in de eigen buurt. Ook dat percentage is vergeleken met de rest van Nederland relatief hoog, zo blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), op basis van ruim 80.000 ingevulde vragenlijsten.

Het gevoel varieert wel sterk per buurt. Zo zijn de onveiligheidsgevoelens in buurten als Centrum, Jordaan, Zuid en De Pijp laag, terwijl ze in Nieuw-West, Slotervaart en Zuidoost het hoogst zijn.

Opvallend is dat de meeste Amsterdammers wel tevreden zijn over het functioneren van de politie. Ruim 32 procent is zeer tevreden, tegenover 27 procent in heel Nederland. Landelijk zijn het onveiligheidsgevoel en de geregistreerde criminaliteit afgenomen, een trend die jaren geleden al is ingezet.

Ten opzichte van 2012 is de criminaliteit in 2016 met 20 procent afgenomen. Het aantal Nederlanders dat zich weleens onveilig voelt op straat is vorig jaar gedaald tot 35 procent, twee procent minder dan vijf jaar eerder. Op regionaal niveau houdt het CBS dergelijke trends en verschuivingen niet bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden