Aantal 'miljoenenwoningen' in Amsterdam explodeert

De Amsterdamse woningmarkt trekt de laatste jaren veel meer mensen die een woning kopen van een miljoen euro of meer. Vorig jaar telde de stad 5.050 'miljoenenwoningen'. 

Ton Damen en Priscilla Tienkamp
Interieur van het penthouse (€16 miljoen) vab 1.400 vierkante meter in het Pontsteigergebouw aan de Houthaven. Beeld Artist Impression
Interieur van het penthouse (€16 miljoen) vab 1.400 vierkante meter in het Pontsteigergebouw aan de Houthaven.Beeld Artist Impression

Een jaar eerder waren dat er nog ruim duizend minder. In die prijscategorie werden in 2015 ook nog eens twee keer zoveel woningen verkocht als er te koop aangeboden werden.

Dat meldt Calcasa, een technologiebedrijf dat zich specialiseert in de waardering van onroerend goed. Steeds meer dorpen en deelgemeenten profiteren van de aantrekkende Amsterdamse woningmarkt. Het aantal huizen dat meer dan een miljoen euro waard is, steeg vorig jaar in de regio Groot-Amsterdam met 31,3 procent ten opzichte van 2014.

Twee keer zo hoog
Die woningen worden dan ook nog eens steeds schaarser. In 2015 werden er twee keer zoveel woningen in die prijscategorie verkocht als er te koop aangeboden werden. Ter vergelijking: In Utrecht is het aanbod meer dan twee keer zo hoog als het aantal verkochte woningen van een miljoen of meer.

Tot Groot-Amsterdam behoren bij de indeling van Calcasa bijvoorbeeld ook Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn, Amstelveen, Ouder-Amstel, Abcoude, Waterland, Oostzaan, Landsmeer, Edam-Volendam, Purmerend en de Beemster.

undefined

Op de tweede plaats van regio's met de meeste 'miljoenenwoningen' komt Utrecht, met vorig jaar 5.600 huizen, 24,4 procent meer dan in 2014. Daarna komt de Gooi- en Vechtstreek, waar het aantal huizen boven de miljoen met ruim twintig procent steeg tot 4400.

Miljoen of meer
Intussen stijgen ook de aantallen woningen boven het miljoen buiten de provincies in het Westen van het land. Calcasa noemt in dit verband vooral Brabant, waar vorig jaar 1.450 woningen van meer dan een miljoen euro waren.

Blaricum heeft het hoogste aandeel huizen van een miljoen of meer: 29% van de Blaricumse woningvoorraad valt in deze prijscategorie. In Bloemendaal en Wassenaar is grofweg een kwart van de woningen een miljoen of meer waard.

Amsterdam komt in de top tien van buurten met de meeste miljoenenwoningen vier keer voor binnen de eerste acht plekken op het lijstje. Op de eerste plek staat het Museumkwartier (5.600 euro per m2), op nummer twee De Bilt (4.175 euro per m2, op plaats drie de Apollobuurt (5.125 euro per m2), en op de vierde plaats Blaricum (4.625 euro per m2).

De duurste straat van Nederland is de Konijnenlaan in Wassenaar, waar de huizen gemiddeld 2,3 miljoen euro waard zijn. Acht van de tien straten met de meeste woningen die een miljoen of meer waard zijn, liggen in Amsterdam.

Meer verkoop, minder aanbod
In heel Nederland staan momenteel 39.300 woningen die meer waard zijn dan een miljoen euro. Dat betekent een stijging van 21 procent ten opzichte van vorig jaar.

Er werden in het afgelopen jaar landelijk meer dan 1.400 woningen verkocht voor meer dan een miljoen euro, een stijging van 18,9 procent ten opzichte van 2014. Het aanbod van miljoenenwoningen daalde in diezelfde periode met 8,3 procent tot 2.275.

Het aantal woningen met een waarde van boven de miljoen euro daalde van boven de 45.000 tussen 2007 en 2008 tot onder de drieduizend medio 2012. Rond 2010 leek de markt te keren, was er zelfs een stijging van de huizenprijzen te zien, waarna de daling verder doorzette en ook het aantal woningen van boven de miljoen weer verder afnam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden