Plus

Aantal migranten dat over zee naar Groot-Brittannië oversteekt is verdubbeld

In de Noordzee is een dode Irakese man gevonden. Het tekent een trend die vorig jaar is ingezet: steeds meer migranten proberen via de zee de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

De haven van Zeebrugge. Dit jaar waagden al 1451 migranten de gevaarlijke oversteek over het Kanaal. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 586.Beeld BELGA

Met één zwemvlies nog aan een voet en een geïmproviseerd reddingsvest van plastic flessen en visnet omgeknoopt werd het lichaam van de Irakese man gevonden, bijna 30 kilometer uit de kust, ter hoogte van Zeebrugge. De Belgische autoriteiten gaan ervan uit dat de man, die eerder zonder succes asiel zou hebben aangevraagd in Duitsland, op weg naar Groot-Brittannië is verdronken. Of hij dat land zwemmend wilde bereiken of over boord is geslagen, is onbekend. Evenmin is duidelijk of hij vanuit België is vertrokken of vanuit Frankrijk, en hij vervolgens is afgedreven.

Het incident verplaatst even de aandacht van de reddingsoperaties op de Middellandse Zee naar wat er gaande is op die andere route, over het Kanaal. Want al gaat het om veel minder mensen, ook tussen het Franse Calais en het Britse Dover wagen migranten hun leven. Hun aantal is volgens de maritieme autoriteiten die over het Kanaal en de Noordzee gaan, sinds begin dit jaar meer dan verdubbeld vergeleken met dezelfde periode vorig jaar; van 586 naar 1451.

Ook maandag hebben de Britse autoriteiten weer tientallen migranten gered op het Kanaal. Zij probeerden op twee bootjes het Verenigd Koninkrijk te bereiken, bericht Sky News.

Een van de vaartuigen had twintig mensen aan boord. Het andere bootje vervoerde acht personen. De migranten, die uit Irak en Iran zouden komen, zijn meegenomen naar Dover en maken het goed.

Premier Boris Johnson heeft migranten opgeroepen af te zien van de riskante overtocht. “Je denkt misschien dat het weer prima is, maar het is heel gevaarlijk,” zei hij vorige week. “En het tweede punt is: we sturen je terug.” Johnson deed die oproep nadat in een dag tijd vele tientallen migranten hadden geprobeerd per boot over te steken naar zijn land.

Kleine rubberboten

Toen vorig jaar honderden migranten – vooral Iraniërs – de overtocht waagden, werd de verklaring voor de populariteit van de route over het Kanaal gezocht in Servië. Dat land versoepelde toen namelijk de visumregels voor Iraniërs. Belgrado hoopte daarmee de handel en het toerisme tussen de twee landen te stimuleren, maar duizenden Iraniërs gebruikten het visum vooral om naar Groot-Brittannië te komen. Ongemerkt in een vrachtwagen in Calais kruipen en zo het Kanaal oversteken was door verscherpte controles steeds lastiger geworden. Dus probeerden ze op kleine rubberboten en in gestolen vissersboten de overkant te bereiken.

Daarop sloegen Parijs en Londen de handen ineen en voerden op zee extra patrouilles uit. Ook in Noord-Frankrijk werden langs een kuststrook van zo’n 80 kilometer de politiecontroles uitgebreid. Met succes, meldde Frankrijk in april. Maar na een aanvankelijke daling nemen de pogingen van migranten om Groot-Brittannië te bereiken de laatste tijd weer toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden