Plus

Aantal mensen met huidkanker stijgt snel

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen die diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het hoge aantal huidkankerdiagnoses zit hem voornamelijk in een vorm van huidkanker die bijna nooit uitzaait: basaalcelcarcinoom. In 2019 kregen ongeveer 50.000 mensen te horen dat zij dat relatief onschuldige type hadden.

Basaalcelcarcinoom wordt in Nederland pas sinds 2017 landelijk geregistreerd. Om de verschillende kankersoorten goed met elkaar te kunnen vergelijken, wordt dat type huidkanker bij het landelijke aantal nieuwe kankerpatiënten nog niet meegeteld. Het afgelopen jaar kregen 22.644 mensen verschillende andere, ook agressievere vormen die wel worden meegenomen. Deze namen ook fors toe, met 48 procent in de afgelopen vijf jaar. Dat is te verklaren door de vergrijzing en de aandacht voor huidkanker, waardoor mensen misschien eerder met klachten naar de huisarts gaan en nu gediagnosticeerd worden.

Inmiddels gaat het bij meer dan de helft van alle kankergevallen in Nederland om huidkanker. Borstkanker komt op de tweede plaats.

Vergrijzing

Vorig jaar kregen 118.000 mensen de diagnose kanker. Vergeleken met vijf jaar geleden kwamen er zo’n 13.000 kankerpatiënten bij, een stijging van ruim 12 procent. “Deze stijging komt door de bevolkingsgroei en de vergrijzing, omdat mensen op een oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben,” verklaart bijzonder hoogleraar en IKNL-bestuurder Valery Lemmens.

Het aantal vrouwen met een nieuwe diagnose borstkanker ligt al een aantal jaar rond de 15.000. Jaarlijks krijgen rond de 120 mannen de diagnose borstkanker.

Bij mannen is na huidkanker prostaatkanker de meest voorkomende vorm. “Sinds er bij veel mannen een test is voor prostaatkanker, wordt het vaak in een vroeg stadium opgespoord,” verklaart Lemmens.

Door vroege diagnose wordt bij sommige mannen voorkomen dat ze overlijden aan prostaatkanker. “Maar er zijn ook mannen die mogelijk onnodig voor prostaatkanker worden behandeld, omdat hun tumor langzaam groeit of weinig tot geen klachten geeft.”

Het aantal keren dat darmkanker werd vastgesteld, steeg sterk na de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014. Sindsdien is dat gedaald van 16.000 in 2015 naar ruim 13.000 in 2019.

null Beeld Jamie Groenestein
Beeld Jamie Groenestein
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden