Aantal meldingen van illegale verhuur aan toeristen verdubbeld

Het meldpunt voor woonfraude van de gemeente Amsterdam heeft vorig jaar 834 meldingen ontvangen over vermeende illegale verhuur van woningen aan toeristen, waarvan veelal Airbnb. Dat is twee keer zoveel als in 2014.

In totaal worden op dit moment bijna 14.000 Amsterdamse adressen aangeboden op Airbnb. Beeld anp

Uiteindelijk maakte de gemeente in 2015 bij 268 particuliere woningen een einde aan de illegale vakantieverhuur. Daarbij werd opgetreden met waarschuwingen, boetes of zelfs sluiting. Ook werden er 167 illegale hotelappartementen gesloten.

Bewoners kunnen klachten in verband met overlast of vermoeden van woonfraude melden bij het Meldpunt Zoeklicht. Ook werd deze zomer het algemene gemeentenummer, 14020, opengesteld voor meldingen over illegale vakantieverhuur. Een team van handhavers stond toen bovendien klaar om snel in actie te komen en een bezoek te brengen aan het gemelde adres.

Het afgelopen jaar kwamen bij het meldpunt in totaal 2222 meldingen binnen. 38 procent daarvan ging over illegale vakantieverhuur en 33 procent over de doorverhuur van woningen. Naar 2155 meldingen werd uiteindelijk een onderzoek ingesteld, waarbij toezichthouders een bezoek brachten aan het adres. Het afgelopen jaar zijn 122 boetes opgelegd.

Toeristenbelasting
De bestrijding van illegale hotels en vakantieverhuur is een prioriteit van het college. Volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) mag de verhuur aan toeristen niet ten koste gaan van de beschikbare woningen in Amsterdam. Amsterdammers mogen hun woning tijdens vakanties wel verhuren, maar niet langer dan zestig dagen per jaar en niet aan meer dan vier personen. Ook moeten huurders toeristenbelasting betalen.

In totaal worden op verhuursite Airbnb op dit moment zo'n 14.000 Amsterdamse adressen aangeboden. Over het aantal overnachtingen in de stad wil Airbnb geen cijfers geven, maar uit de afdracht van toeristenbelasting kan worden afgeleid dat dit aantal het afgelopen jaar rond de 850.000 ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden