Aantal meldingen van dierenmishandeling stijgt explosief

AMSTERDAM - Het aantal meldingen van dierenmishandeling neemt fors toe. In de eerste drie maanden van 2007 kwamen 50 procent meer meldingen binnen bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit vertelde woordvoerder Jelko de Ruijter van de LID zondag.''We zien al jaren een opwaartse trend'', zegt hij. ''Maar de afgelopen tijd stijgt het explosief.'' In 2006 werden 6191 telefoontjes in behandeling genomen, 25 procent meer dan in het jaar daarvoor.

De LID heeft hiervan 3100 meldingen zelf door een inspecteur laten onderzoeken. De overige meldingen werden door andere diensten zoals de politie afgehandeld. In totaal bleken van de door de LID behandelde zaken, 42 procent van de meldingen gegrond. Dit leidde tot 210 proces verbalen en 1280 in beslag genomen dieren. Het ging hierbij vooral om vogels (809), gevolgd door 146 schapen, 109 honden, 78 paarden en pony's en 66 katten.

De Ruijter vermoedt dat in 2007 50 procent meer gevallen behandeld gaan worden dan vorig jaar. ''Je ziet dat er steeds meer aandacht voor dierenmishandeling is, waardoor het voor mensen ook steeds makkelijker wordt om een geval aan te geven bij de LID. Door het succes van de Partij voor de Dieren en het nieuwe programma De Dierenpolitie, zal het aantal telefoontjes dus alleen nog maar toenemen.''

Voorts worden de gevallen volgens De Ruijter steeds ernstiger. ''Zo hebben we in januari nog 62 honden in beslag genomen die door een fokker in de steek waren gelaten. Ze waren zo uitgehongerd dat ze elkaar aan het opeten waren.''

De meeste meldingen komen binnen over wantoestanden voor honden: 37 procent. Daarna volgen paarden en pony's (25 procent) en katten (14 procent). ''Dit heeft te maken met het feit dat onze ogen heel erg gericht zijn op malafide hondenfokkers, maar ook doordat honden over het algemeen in woonwijken leven, zodat mensen daar heel snel mee geconfronteerd worden en zien - en horen - als het niet goed gaat.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden