Aantal meldingen over verwarde mensen neemt toe

Het aantal meldingen over verwarde mensen steeg in 2016 fors met 14 procent. In Amsterdam betrof het slechts 4 procent, maar de incidenten werden ook hier erger.

'Het aantal inbewaringstellingen in Amsterdam was in 2016 groter dan ooit' Beeld anp
'Het aantal inbewaringstellingen in Amsterdam was in 2016 groter dan ooit'Beeld anp

De politie kreeg vorig jaar rond de 75.000 meldingen over personen met verward gedrag. Vergeleken met 2011 is dat bijna een verdubbeling. Toen waren het er 40.000.

Volgens de politie worden de meldingen ook steeds ernstiger. Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg: "Er zijn meer meldingen van ernstige zaken, waarbij wapens betrokken zijn of mensen die bijvoorbeeld dreigen hun woning te laten ontploffen."

Groter risico
De meldingen lopen uiteen, zegt Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam personen met verward gedrag. "Het kan gaan om een oudere vrouw die haar medicijnen is vergeten en naakt met een rollator langs de snelweg loopt, tot iemand die depressief is of een psychose heeft en met een mes zwaait in een supermarkt."

Hoes wijt de stijging aan het groeiend aantal mensen dat langer zelfstandig thuis woont en de toenemende aandacht voor het probleem. "De persoon die eerst in een instelling zat, heeft niet per definitie minder zorg nodig. Doordat mensen langer thuis blijven wonen, is het risico groter dat er dingen op straat gebeuren. Overal in de regio hoor ik: we lopen achter met de zorg aan huis. Dat moet écht beter."

Amsterdam kent slechts een lichte groei van het aantal meldingen: 4 procent. Maar ook hier neemt de ernst van de incidenten toe, blijkt uit de groei van het aantal gedwongen opnamen.

Gedwongen opnames
Het aantal inbewaringstellingen in Amsterdam was in 2016 groter dan ooit. Dat steeg vorig jaar met 6 procent. Amsterdam telde toen 939 gedwongen opnames. Dat betekent dat er elke dag gemiddeld 2,6 mensen op last van de psychiater in een kliniek werden geplaatst.

"Dat het aantal gedwongen opnames in Amsterdam groeit, kan ook hier te maken hebben met het afbouwen van zorg," zegt Jeroen Zoeteman, psychiater en hoofd behandelzaken van de spoedeisende psychiatrie Amsterdam. "Stabiele patiënten met een ernstige psychiatrische stoornis krijgen vaker een lichtere behandeling. Als het dan mis gaat, volgt sneller een dwangopname."

Een andere verklaring voor de groei van het aantal inbewaringstellingen schuilt volgens Zoeteman in het toenemend aantal toeristen.

Lees ook: Vier dagen mee met de psycholance: 'Het meisje hing driehoog aan de reling'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden