Aantal koopwoningen stijgt

AMSTERDAM - Het aantal koopwoningen in Amsterdam is de laatste jaren gestaag gestegen, terwijl het aantal arme gezinnen is gedaald.Oorzaken zijn nieuwbouw en de verkoop van sociale huurwoningen en een daling van de werkloosheid vanwege de economische groei.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van het tweejaarlijkse onderzoek voor het rapport Wonen in Amsterdam (WIA) van de gemeente en de woningcorporaties.

Het aandeel van koopwoningen in de totale woningvoorraad steeg van 21,3 procent in 2003 tot 23,9 procent in 2005 en 27 procent in 2007. Amsterdam telde vorig jaar 102.500 koopwoningen, tegen 89.900 in 2005. Het totale aantal woningen steeg van 376.200 tot 379.300.

Het gaat om een behoorlijke stijging van de koopsector, stellen onderzoekers Laura Uittenbogaard en Willem Teune van de Dienst Wonen van de gemeente. ''Voor Amsterdam, met vroeger vrijwel uitsluitend kleine huurappartementen, is 27 procent veel. Buiten de stad zou zo'n percentage laag zijn,'' zegt Uittenbogaard.

Het aantal huurwoningen in de stad daalde. Vooral het aantal huurwoningen van corporaties daalde, van 202.600 tot 192.100.

De onderzoekers zijn erg tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. ''Dit is ook precies wat de gemeente wil,'' zegt Uittenbogaard.

Het gaat de Amsterdammers beter. Mondjesmaat neemt in de overspannen woningmarkt het aantal koopwoningen toe. En de welvaart stijgt doordat werkloze Amsterdammers werk en daardoor meer inkomen kregen.

Een bijkomende factor is dat middengroepen de stad niet zo snel meer verlaten, maar blijven plakken. Sommige mensen, zoals Surinamers in Almere, keren zelfs terug, nu in Zuidoost meer koopwoningen worden gebouwd.

Enkele andere organisaties, zoals de Makelaarsvereniging Amsterdam, gaan overigens uit van lagere aantallen en percentages koopwoningen.

''Het is maar welke definitie je hanteert,'' zegt Teune. ''Telt een winkelruimte waarin gewoond wordt, mee? Is een woning waarvan de ene echtgenoot de eigenaar is en de andere echtgenoot de gebruiker, een koopwoning? Maar over de richting zijn we het allemaal eens. Het aantal koopwoningen stijgt onmiskenbaar.''

Dat is overigens niet zonder slag of stoot gegaan. De onderzoekers wijzen erop dat Amsterdam er sinds 1990 naar streeft het percentage koopwoningen te verhogen. Sinds 1995 is het aantal koopwoningen ook met 125 procent toegenomen, maar dat hoge percentage geeft een vertekend beeld, omdat er nu eenmaal vrijwel geen koopwoningen in de stad waren en dan is al snel sprake van een forse stijging.

Het snelst is het aantal koopwoningen gestegen in Zeeburg (met 32 procent) en in Zuidoost (met 25 procent). Dat komt vooral door de komst van IJburg en de stadsvernieuwing in de Bijlmermeer.

Gevolg van een en ander is dat het aantal en het percentage sociale huurwoningen dalen. Het aantal huurwoningen met een huur tot 388 euro per maand daalde van 173.800 tot 157.250.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden