Aantal kinderen met risico op armoede neemt toe

Na een daling tussen 2005 en 2010, neemt het aantal kinderen met risico op armoede weer toe. In 2014 liep een op de acht minderjarige kinderen in Nederland risico op armoede. Ruim een vijfde van de Amsterdamse kinderen groeit op in een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens.

31.100 kinderen groeien in Amsterdam op in een arm gezinBeeld anp

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In totaal gaat het om 31.100 kinderen die in Amsterdam opgroeien in een arm gezin. De regionale cijfers komen uit 2013.

De provincie met het hoogste aandeel was Zuid-Holland, met een op zeven. Dat komt grotendeels door Rotterdam, waar een op de vier kinderen opgroeit in een gezin met een laag inkomen. Utrecht is de provincie met de laagste score. Daar loopt iets minder dan een op de tien kinderen risico op armoede.

Totaal groeiden in 2014 421.000 minderjarige kinderen op in een huishouden met een laag inkomen. Dat komt neer op 12 procent. Voor 131.000 kinderen gold dat ze al vier jaar of langer in die situatie leefden.

Activiteiten
Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen minder vaak meedoen aan activiteiten. Dan gaat het bijvoorbeeld om meegaan op een schoolreisje, of het beoefenen van een sport of andere hobby (muziekles). Voor meer dan de helft van de kinderen in huishoudens met een laag inkomen is er te weinig geld om regelmatig nieuwe kleren te kopen of om één keer per jaar een week op vakantie te gaan.

Het aantal kinderen met risico op armoede was in 2014 even groot als tien jaar geleden. Tussen 2005 en 2010 was sprake van een daling. Daarna steeg het weer.

Van de niet-westerse minderjarige kinderen in Nederland groeide in 2014 een derde op in een gezin met een laag inkomen. Dat is vier keer zo hoog als onder autochtone kinderen.

Armoede

Bij een inkomen beneden de lage-inkomensgrens spreekt het statistiekbureau van risico op armoede. Waar die inkomensgrens ligt, hangt af van de gezinssituatie. Voor een paar met twee kinderen lag de lage-inkomensgrens in 2014 op 1.920 euro per maand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden