Aantal kaaswinkels in Amsterdam groeit enorm

Het aantal kaaswinkels in Amsterdam is in tien jaar tijd explosief gegroeid. Begin dit jaar waren er 55 kaasspeciaalzaken, 80 procent meer dan in 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

null Beeld anp
Beeld anp

Nederland telt 605 kaaswinkels, gemiddeld ongeveer een zaak per 28.000 inwoners. Die verhouding ligt heel anders in Amsterdam, waar sommige toeristen graag een stukje kaas meenemen als souvenir. De stad telt circa een kaaswinkel per 15.000 inwoners.

"We vermoeden dat het vooral verband houdt met toerisme," zegt een woordvoerster van het CBS. "Er worden ook kaasroutes aangeboden in de hoofdstad. Het is toch een bekend Nederlands product. Ik kan me indenken dat toeristen graag een stukje willen proeven."

Opvallend is dat een dergelijke groei uitbleef in andere grote steden. "Amsterdam heeft nu tweeënhalf keer meer kaasboeren dan Rotterdam en Den Haag, waar het aantal kaaswinkels niet toenam," concludeert het statistiekbureau.

Minder groentewinkels
Volgens het CBS hebben speciaalzaken in eten zich sinds 2007 verschillend ontwikkeld. Sommige ondernemers verloren de concurrentieslag met supermarkten, terwijl andere het juist wel goed deden.

Zo zijn er tegenwoordig bijna 35 procent meer viswinkels dan in 2007. Het aantal zaken dat natuurvoeding en buitenlandse etenswaren verkoopt, nam in dezelfde periode toe met ongeveer 18 procent.

Het aantal groentewinkels daalde ondertussen met bijna 30 procent. Ook verdwenen meer slagers en poeliers uit het straatbeeld. Van dat type winkel zijn er tegenwoordig respectievelijk 19 en 12 procent minder dan in 2007.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden