Update

Aantal inwoners Amsterdam groeit

De Kalverstraat. Foto ANP Beeld
De Kalverstraat. Foto ANP

AMSTERDAM - Het aantal inwoners in Amsterdam blijft groeien. Per 1 januari van dit jaar stonden 767.773 mensen ingeschreven. Het jaar daarvoor waren dat er nog 756.347. De stad telt 178 nationaliteiten, één meer dan in 2009. Dat heeft de dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente maandag bekendgemaakt.

Door de komst van een persoon uit Liechtenstein en een uit Equatoriaal-Guinea kwamen er dit jaar twee nationaliteiten bij. Maar daar staat tegenover dat iemand uit Qatar afviel door vertrek of naturalisatie.

De verschillen tussen de stadsdelen zijn niet heel groot. Stadsdeel West heeft met 156 de meeste nationaliteiten. Het stadsdeel Noord heeft met 140 de minste.

Van de mensen met een buitenlandse nationaliteit zijn de Marokkanen het sterkst vertegenwoordigd. Ze worden gevolgd door respectievelijk Turken, Duitsers, Britten en Ghanezen. Procentueel namen vooral de Oost-Europese nationaliteiten toe. Het aantal Hongaren, Bulgaren en Roemenen groeide met ruim 20 procent. Het aantal Polen, evenals Nigerianen en Ghanezen, met ruim 10 procent.

Veel mensen met een buitenlandse nationaliteit hebben ook een Nederlands paspoort. Dat geldt niet alleen voor de Marokkanen en Turken, maar ook voor andere bevolkingsgroepen. Hierdoor heeft uiteindelijk 88 procent van de Amsterdammers de Nederlandse nationaliteit. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden