'Aantal investeringen in Nederland daalt'

Groeimotor Nederland hapert. Terwijl buitenlandse investeerders dolgraag geld in Nederland willen steken, is zowel het aantal investeringen in ons land als het bedrag per investering vorig jaar gedaald.

Volgens EY is de animo onder buitenlandse investeerders voor Nederland onveranderlijk hoog Beeld ANP
Volgens EY is de animo onder buitenlandse investeerders voor Nederland onveranderlijk hoogBeeld ANP

Dat blijkt uit een inventarisatie van EY, dat ook 500 bestuurders van grote Europese bedrijven ondervroeg naar het vestigingsklimaat in het werelddeel.
Terwijl de economische groei vorig jaar onstuitbaar voortdenderende, daalde het aantal buitenlandse investeringen in nieuwe bedrijven en uitbreiding van bestaande vestigingen in ons land juist, van 409 naar 339.

De buitenlandse investeringen waren vorig jaar goed voor ruim 8500 banen. Amsterdam, volgens de enquête de nummer vijf op de lijst van aantrekkelijke Europese steden, was met 152 nieuwkomers goed voor bijna de helft daarvan. Vooral Amerikanen streken hier neer, de animo van Duitsers liep wat terug. India en Taiwan zijn sterk in opkomst.

In heel Europa groeide het aantal investeringen van over de grens juist, gemiddeld 10 procent. In Frankrijk nam, mede vanwege de brexit en de economische koers van president Macron, het aantal nieuwkomers bijna een derde toe.

Belemmerd
Volgens EY is de animo onder buitenlandse investeerders voor Nederland onveranderlijk hoog. Na Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk is ons land de nummer 4 van Europa. Volgens de onderzoekers speelt mee dat 2016 een absoluut topjaar was op het gebied van investeringen.

Maar investeringen worden belemmerd door opstoppingen op de digitale snelweg en het haperende startupklimaat. Amsterdam mag van alle Europese steden de meeste technostarters per hoofd van de bevolking tellen, de bijbehorend tech-economie piept en kraakt.

Zo kunnen doorgewinterde startups, door het nijpend tekort aan kantoorruimte, nauwelijks ruimte vinden om uit te breiden, Dat tekort is ontstaan doordat Amsterdam veel te lang, tot vorig jaar zomer, vasthield aan een verbod op nieuwe kantoren. Daardoor zijn bedrijven noodgedwongen blijven zitten waar ze zitten waardoor er ook geen ruimte komt voor doorgroeiende starters.

Krapte
Ook wordt het steeds lastiger om geschikt personeel te vinden of dat naar de hoofdstad te trekken, door de krapte op de woningmarkt en de heksenjacht tegen buitenlandse bezoekers.

De ondervraagde bedrijven adviseren de Nederlandse overheid dan ook massaal om meer geld te steken in de ontwikkeling van de digitale economie en in beter technologie-onderwijs, zodat er meer Nederlands talent beschikbaar komt. Zorgen zijn er in toenemende mate over de stijgende arbeidskosten en de inflexibele arbeidswetgeving. Ook de ingrepen in het fiscaal klimaat baren investeerders zorgen

Volgens EY overweegt 22 procent van de internationale bedrijven het komend jaar activiteiten in Nederland te ontwikkelen, eenderde van de internationals die hier al zit, denkt aan uitbreiding.

Het onderzoek ondermijnt ook de gehoopte gevolgen van brexit. Vier op de vijf bedrijven in Groot-Brittannië peinst er niet over het land geheel of deels te verlaten. Van de rest overweegt 13 procent een overstap naar Nederland.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden