Aantal inschrijvingen bij Woningnet verviervoudigd

In 2015 hebben 119.000 mensen uit de stadsregio Amsterdam zich ingeschreven bij Woningnet. In vorige jaren lag het aantal inschrijvingen rond de 30.000. De groei is te wijten aan de nieuwe Huisvestingswet.

Priscilla Tienkamp
Voor wie al ingeschreven stond bij Woningnet, werd de woonduur automatisch omgezet in inschrijfduur Beeld Floris Lok
Voor wie al ingeschreven stond bij Woningnet, werd de woonduur automatisch omgezet in inschrijfduurBeeld Floris Lok

Door die wet maakt het niet meer uit hoe lang iemand die een sociale huurwoning zoekt al in zijn huidige woning in de regio woont; er wordt alleen nog gekeken naar hoe lang iemand ingeschreven staat bij Woningnet. Iedereen die zich vóór 1 januari 2016 inschreef, kon de woonduur nog om laten zetten in inschrijfduur.

Voor wie al ingeschreven stond bij Woningnet, werd de woonduur automatisch omgezet in inschrijfduur - tenzij iemand langer stond ingeschreven dan dat hij of zijn al in de regio woonde.

Kostendekkend
De groei aan inschrijvingen zorgt voor aanzienlijk meer inkomsten: iedereen die zich inschrijft betaalt 50 euro. Als alle bedragen worden overgemaakt, harkt Woningnet bijna zes miljoen euro inschrijfgeld binnen, tegenover zo'n 1,5 miljoen euro in eerdere jaren. Inschrijvers moeten tien euro per jaar betalen om hun inschrijving te behouden.

Voorheen was Woningnet niet kostendekkend. Dat lukt dit jaar naar verwachting wel. De kans is groot dat er ook geld overblijft. De woningcorporaties in de Stadsregio Amsterdan gaan de komende tijd om tafel zitten met de gemeenten om de inkomsten op een rij te zetten. 'We willen geen winst maken, dus als er geld overblijft willen we dat inzetten om een korting te geven op de verlengingskosten', zegt Berthilde Lammertink van de AFWC.

Niet omlaag
De SP voerde de laatste weken actie tegen de volgens de partij 'torenhoge' kosten voor inschrijvers. Afgelopen vrijdag overhandigde SP-raadslid Erik Flengte een petitie aan de AFWC met daarin de oproep om de kosten voor een inschrijving bij Woningnet te drukken. Flengte noemt het 'goed nieuws' dat er geld teruggaat. Maar: 'het is wel afwachten hoeveel dat dan gaat worden.'

De vijftig euro inschrijfkosten zullen in ieder geval niet omlaag gaan, zegt de AFWC. Lammertink: 'Dat zou niet eerlijk zijn tegenover eerdere inschrijvers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden