Aantal hotels in Solid-11 in West blijft ongewijzigd

De gemeente hoeft niet op te treden tegen de in Solid-11 gevestigde hotels in Amsterdam-West. Dat heeft de rechter bepaald.

Bien Borren
Solid-11 in Amsterdam-West Beeld Google Street View
Solid-11 in Amsterdam-WestBeeld Google Street View

Het pand aan de Eerste Constantijn Huygenstraat in West herbergt zowel woningen als hotels en horeca.

Er zijn onder meer drie hotels en een short stay-locatie gevestigd. Een bewoner had de gemeente gevraagd om de vergunningen van de hotels in te trekken.

Hij zou elke dag overlast van toeristen ervaren en volgens de bewoner staat er in het bestemmingsplan dat er maar één hotel in het pand mag zijn.

De gemeente en de rechter wijzen echter op datzelfde bestemmingsplan: het aantal toegestane hotels wordt daar juist niet door beperkt. Alleen het aantal cafés en restaurants wordt in het plan aan banden gelegd.

Grachtenpanden
De Solid is een geesteskind van Frank Bijdendijk, voormalig directeur van woningcorporatie Het Oosten (nu Stadgenoot). Het was zijn idee een gebouw neer te zetten dat zo kaal mogelijk zou worden opgeleverd en waarbinnen alle functies mogelijk zijn.

Bijdendijk had zich laten inspireren door de grachtenpanden, die in de loop der eeuwen steeds van bestemming waren veranderd: van pakhuis naar woning, van woning naar kantoor.

Kraakcultuur
In Solids - gebouwen zonder vaste functie - kunnen dus woningen, hotelkamers én kantoren komen. Ook de kraakcultuur van de jaren tachtig en negentig is van invloed geweest op de realisatie van Solids.

Arcam, het Amsterdamse architectuur centrum omschrijft het nieuwbouwproject als 'een kleine stad waarin bewoners en andere gebruikers elkaar gemakkelijk vinden, opdat op een vanzelfsprekende manier sociale gemeenschappen kunnen ontstaan'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden