Aantal hiv-diagnoses in Amsterdam in 5 jaar gehalveerd

Snellere hiv-testen, een behandeling in een vroeger stadium van de infectie en nieuwe campagnes. Amsterdam drukt het virus steeds verder de kop in.

Malika Sevil
Het jaarlijkse aantal nieuwe hiv-diagnoses in de stad is in vijf jaar tijd gehalveerd naar 162 in 2015 Beeld getty
Het jaarlijkse aantal nieuwe hiv-diagnoses in de stad is in vijf jaar tijd gehalveerd naar 162 in 2015Beeld getty

Het jaarlijkse aantal nieuwe hiv-diagnoses in de stad is in vijf jaar tijd gehalveerd naar 162 in 2015. Dat is opvallend, want jarenlang schommelde het aantal mensen dat te horen krijgt dat ze hiv-geïnfecteerd zijn, tussen de 300 en 360 per jaar. Ook landelijk is een daling te zien in de cijfers van de Stichting HIV Monitoring.

Dat Amsterdam succes boekt met hiv-bestrijding blijft ook internationaal niet onopgemerkt. De stad krijgt een pluim van de Verenigde Naties omdat het als eerste deelnemende Europese stad de Internationale VN-doelstellingen heeft gehaald op weg naar een aidsvrije wereld in 2030. Buiten Europa is alleen Melbourne zo ver.

Dat meldt het VN-programma Unaids donderdag in een rapport, als voorproefje van de Internationale Aids Conferentie die zondag in Parijs begint.

Combinatie van factoren
Er is niet één magisch moment geweest waarop de halvering van nieuwe hiv-diagnoses is ingezet, zegt Peter Reiss, directeur van Stichting HIV Monitoring en hiv-arts van het eerste uur. "Het is een combinatie van factoren."

Al vermoedt hij dat veel winst wordt geboekt met nieuwe aanpak waarbij mensen meteen na de diagnose aan hun behandeling beginnen. "Dat blijkt niet alleen goed voor de prognose van de individuele patiënt, maar minimaliseert ook de kans op het overdragen van de infectie."

Sinds 2014 werken partijen die in Amsterdam hiv-bestrijden, zoals de GGD en ziekenhuizen, samen in het H-Team met het doel hiv-infecties uit te bannen.

De GGD houdt een proef waarbij mannen die seks hebben met mannen de hiv-remmer PrEP krijgen, er zijn campagnes om mensen te wijzen op de symptomen en huisartsen zijn voorgelicht hoe ze hiv bespreekbaar maken.

Sneller opsporen
"Maar ik durf niet hardop te zeggen dat we daar in 2015 al de vruchten van plukten. Misschien in het staartje," zegt Reiss, tevens projectleider van het Amsterdamse H-Team.

Reiss vindt het echter te vroeg om te juichen. "We zijn er nog niet. Uit cijfers blijkt ook dat nog steeds 45 procent van de mensen dat een hiv-diagnose krijgt, te laat bij de dokter komt en al een ernstig verstoord afweersysteem heeft of zelfs aids heeft."

"Als je mensen kort na de infectie wilt behandelen, moet dat omlaag. Sneller opsporen en nieuwe infecties voorkomen, dat vraagt nu al onze inspanningen."

Lees ook het interview met Peter Reiss: 'Elke nieuwe hiv-infectie is er een te veel'

90-90-90

De lidstaten van de VN hebben afgesproken toe te werken naar een aidsvrije wereld in 2030. Om dat te bereiken moeten in 2020 al bepaalde doelen zijn gehaald: 90 procent van alle mensen met hiv moet zijn getest en weten dat ze de infectie hebben, 90 procent van die groep moet onder behandeling zijn en bij 90 procent van de mensen die worden behandeld, moet het virus dusdanig onderdrukt zijn dat het niet meer aan sekspartners wordt overgedragen. 90-90-90 dus.

Amsterdam, waar meer dan een kwart van de Nederlanders met hiv woont, heeft dat ruimschoots gehaald met 94-90-94.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden