'Aantal gezakte vmbo'ers verdubbeld door strenge exameneisen'

Het lijkt erop dat de strengere exameneisen zorgen voor meer gezakte vmbo-leerlingen. Uit een voorzichtige schatting van Jan van Nierop, voorzitter van Stichting Platforms VMBO, blijkt dat ongeveer 1 op de 10 leerlingen gezakt is. Vorig jaar was dat gemiddeld 5 procent. Van Nierop heeft ongeveer 12 scholen gebeld.

Eindexamenleerlingen aan hun eindexamen Beeld ANP
Eindexamenleerlingen aan hun eindexamenBeeld ANP

Koepelorganisatie VO-raad heeft dezelfde signalen gehoord als de stichting. 'Het is zorgelijk', aldus een woordvoerster. Volgens de strengere regels, die dit jaar zijn ingegaan, moet het gemiddelde cijfer van alleeindexamenvakken een voldoende (minimaal 5,5) zijn.

De onderwijsclubs en leerlingen waren vooraf al bang dat deze strengere regels zouden zorgen voor veel meer gezakte leerlingen. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) wil niet vooruit lopen op de zaken. 'Het is te vroeg voor conclusies. We weten pas echt hoeveel leerlingen er geslaagd of gezakt zijn nadat de herkansingsperiode is afgerond en alle examengevens bekend zijn', aldus de minister.

Ze geeft toe dat de kans bestaat dat er meer leerlingen zullen zakken. 'Een goed diploma moet staan voor de waarde die het behoort te hebben. Daar was in de afgelopen jaren twijfel over ontstaan. Daarom zijn de exameneisen aangescherpt.'

De ruim 100.000 vmbo-eindexamenleerlingen krijgen vandaag te horen of ze geslaagd zijn of niet. Morgen krijgen de scholieren van havo en vwo te horen of de vlag uit mag. In september komen de definitieve cijfers over het aantal geslaagde en gezakte scholieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden