Aantal festivals daalt flink, maar Amsterdam blijft koploper

Amsterdam telde vorig jaar 192 festivals en blijft daarmee ruimschoots koploper in Nederland. Wel loopt het aantal festivals sneller terug dan elders in het land.

Beeld Getty Images

Het aantal muziekfestivals is sinds 2016 zelfs met 25 procent verminderd. Dit blijkt uit cijfers die verzameld zijn door onderzoekers onder leiding van Harry van Vliet, lector aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is ook samensteller van de jaarlijkse Festivalatlas, waarvan de nieuwe editie volgende week verschijnt.

Met 192 festivals op het gebied van muziek, eten, kunst en film, blijft Amsterdam ruimschoots koploper in Nederland. Rotterdam volgt op de tweede plek met 105, daarna Utrecht (66), Eindhoven (60) en Den Haag (52).

In 2017 telde Amsterdam nog 207 festivals, in 2016 waren dat er 240. De daling past in een landelijke trend. Dat in Amsterdam de afname groter is dan het landelijk gemiddelde, duidt er volgens Van Vliet op dat het gemeentelijk beleid invloed heeft. Sinds vorig jaar is een nieuw evenementenbeleid van kracht. Volgens festivalorganisatoren komt dat neer op een aanscherping van de regels. Critici klagen dat daar met regelmaat de hand mee wordt gelicht en dat het aantal festivals juist toeneemt. Uit de cijfers blijkt het tegendeel.

Van Vliet: “De werkelijke overlast en de beleving van de overlast kunnen verschillen.”

Landelijk is het aantal festivals in 2018 met 13 procent verminderd ten opzichte van 2017. Van Vliet noemt de terugval van muziekfestivals in Noord-Holland opvallend. “Die is zo groot, dat Noord-Brabant in 2018 de provincie is geworden met de meeste muziekfestivals.”

Amsterdam telde in 2016 nog 133 muziekfestivals. In 2017 waren het er 106, in 2018 nog 100. In Utrecht en Eindhoven is het aantal muziekfestivals sinds 2016 met respectievelijk 17 procent en 16 procent verminderd. In Rotterdam en Den Haag bleef een daling uit.

Het aantal foodfestivals in Amsterdam ging van 32 in 2016 naar 31 in 2017 en naar 24 in 2018.

Minder festivals, strengere regels − toch groeit de weerstand

De laatste jaren is het aantal muziekfestivals in Amsterdam flink gedaald en zijn de gemeentelijke regels aangescherpt, maar de onvrede is groter dan ooit. ‘Niemand zegt: kap met zeuren!’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden