Aantal faillissementen in Amsterdam met 10 procent toegenomen

Nederland dreigt voor 2013 uit te komen op een recordaantal faillissementen. In Amsterdam alleen al is het aantal over de kop gegane bedrijven met ruim 10 procent toegenomen. Tot die conclusie komt faillissementenwebsite Faillissementsdossier.nl.

Redactie economie
null Beeld anp
Beeld anp

12.816 bedrijven zullen volgens de website 2013 niet overleven, 6 procent meer dan in 2012. In Amsterdam is de stijging met ruim 10 procent bovengemiddeld. De stad steekt negatief af bij de andere grote steden. Den Haag telde 2 procent meer faillissementen. Rotterdam en Utrecht lieten zelfs een duidelijke daling zien, met respectievelijk 17 en 8 procent. Daar staan veel sterkere stijgingen tegenover in steden als Groningen (69 procent), Apeldoorn (38 procent), Tilburg (33 procent) en Hengelo (43 procent).

600 faillissementen
In Amsterdam komt het aantal faillissementen in 2013 naar schatting uit op rond de 600. Die inschatting maakt de website op basis van de eerste elf maanden en de eerste helft van december. In 2012 gingen in de stad nog 537 bedrijven ten onder. Dit jaar vielen vooral in de detailhandel en de ict veel bedrijven om. Het aantal winkels dat failliet ging, lag 20 procent hoger dan in 2012. Het aantal failliete ict-bedrijven steeg met 37 procent, waarbij het vooral de verkopers van computers en hun toeleveranciers zijn die het moeilijk hadden. In de software ging het beter.

Trendbreuk
In sectoren die al langer in de hoek zitten waar de klappen vallen, zoals de bouw, het transport en de horeca, is de groei van het aantal faillissementen tot staan gebracht. Faillisementsdossier maakt daaruit op dat in deze sectoren inmiddels een nieuw evenwicht is bereikt. Bemoedigend is volgens de website ook de verdeling van de faillissementen over het afgelopen jaar. Die vertoont een duidelijke piek in de eerste kwartalen van 2013. Mogelijk schuilt hierin een trendbreuk, ten teken dat de economie de opgaande lijn inmiddels weer te pakken heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden