Aantal Europese asielaanvragen flink gestegen

In de Europese Unie zijn tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 185.000 nieuwe asielaanvragen ingediend. Dat is een stijging van 86 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2014. Dat heeft de statistische dienst Eurostat donderdag bekendgemaakt naar aanleiding van de werelddag van de vluchtelingen op 20 juni.

Syrische vluchtelingen op Lesbos Beeld afp
Syrische vluchtelingen op LesbosBeeld afp

Het totale cijfer is vrijwel stabiel vergeleken met de laatste drie maanden van 2014. In Nederland werden in de eerste drie maanden van 2015 2.425 nieuwe asielaanvragen opgetekend, aldus Eurostat.

Duitsland en Hongarije kregen de meeste vluchtelingen: met respectievelijk 73.100 asielaanvragen, of 40 procent van het EU-totaal, en 32.800 aanvragen in Hongarije. Ver daarachter volgen Italië, Frankrijk, Zweden, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Recordaantal vluchtelingen
De asielaanvragen in de EU waren afkomstig van mensen uit Kosovo (26 procent van het totaal), Syrië (16 procent) en Afghanistan (7 procent). Asielzoekers in Nederland komen voornamelijk uit Syrië en Eritrea.

Wereldwijd zijn er nog nooit zo veel mensen gevlucht, zo meldde de vluchtelingenorganisatie van de VN donderdag. Bijna zestig miljoen mensen zijn ontheemd of op de vlucht geslagen door oorlogsgeweld of vervolging. Dit is het hoogste aantal ooit geregistreerd, UNCHR in een rapport over 2014.

Kinderen
In 2014 gingen elke dag gemiddeld 42.500 mensen op pad om elders veiligheid en bescherming te zoeken. De helft van deze ontheemden en vluchtelingen zijn kinderen. In 2011 was dit aantal nog slechts een kwart van het huidige. De vluchtelingen komen steeds vaker terecht in armere landen en minder in rijkere landen.

De meeste vluchtelingen kwamen vorig jaar uit Syrië, uit dit land alleen vertrokken al 11,6 miljoen mensen. Turkije ving het meeste vluchtelingen op. Slechts 126.800 vluchtelingen keerden terug naar het land van herkomst.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden