Aantal dakloze jongeren stijgt. 'Ze hebben vaak psychische problemen'

Het aantal jonge daklozen stijgt snel, vooral in de grote steden. Op dit moment leven ruim 12.500 jongeren onder de 30 jaar op straat, een jaar geleden waren dat er nog 8000.

Daklozen in AmsterdamBeeld anp

Bijna de helft van de daklozen in Nederland staat ingeschreven in een van de vier grote steden. Vooral jonge daklozen verblijven relatief vaak in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Utrecht, blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

"Dat komt door de aanzuigende werking die steden als Amsterdam hebben," vertelt Robin de Bood van Streetcornerwork Amsterdam. "Hier zijn faciliteiten en een nachtleven, ze vinden hier gezelligheid in elkaar."

Wachtrijen
De cijfers van het CBS komen voor hem niet als een verrassing. "De opvangcentra zitten vol, en er zijn lange wachtrijen," aldus De Bood. "Er is geen doorstroming, omdat de jongeren geen eigen woning kunnen krijgen."

Het CBS onderschrijft dit. "De belangrijkste oorzaken zijn het tekort aan goedkope woningen en het strengere huisuitzettingsbeleid," zegt CBS-demograaf Jan Latten. Hij noemt de toename 'opmerkelijk'.

Traumatische ervaring
Voor steeds meer kwetsbare jongeren is 'simpelweg geen plek', zegt voorzitter Jan Laurier van de Federatie Opvang. "Er is een groot gebrek aan betaalbare woningen. Voor een grote groep jongeren is een huur van meer dan 400 euro gewoonweg niet te betalen. Als je dan geen hulp hebt, kom je op straat terecht. Dat merken we, want de opvang zit overal in het land vol."

Voor veel jongeren is het een traumatische ervaring, zegt Laurier. "Het is verschrikkelijk op zo'n leeftijd op straat te belanden. Het duurt lang voor je uit die ellende bent en een normaal bestaan kunt gaan opbouwen. Dit drukt een zwaar stempel op hun levens. De overheid heeft de plicht om deze jonge mensen ook een plek in de samenleving te bieden."

Psychische problemen
De stijging van het aantal dakloze jongeren in Amsterdam is aanzienlijk, maar neemt volgens De Bood nog geen problematische proporties aan. "Door de winteropvang kunnen we nu gelukkig nog genoeg slaapplekken bieden. Daardoor komen de jongeren wel in de opvang met volwassenen. Dat is niet ideaal."

Problematisch vindt De Bood wel, dat de groep 'zwaarder' wordt. "De jongeren die hier aankloppen, steeds vaker een psychische gevallen zijn. Zij hebben een verslaving of een verstandelijke beperking."

Economische crisis
Het aantal daklozen in Nederland - naar schatting 31.000 - is in 2016 vrijwel gelijk gebleven. Dat komt volgens Latten doordat veel oudere daklozen, die de afgelopen vijf jaar slachtoffer zijn geworden van de economische crisis, weer onderdak hebben gevonden. "Dat wordt gecompenseerd door de opmerkelijk snelle opmars van jongeren die op straat belanden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden