Aantal dakloze gezinnen in Amsterdam neemt toe

Het aantal dakloze gezinnen in de stad groeit, onder meer doordat zij door de crisis de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen en grote schulden hebben opgebouwd.

Hotelkamer waarin een dakloos gezin tijdelijk onderdak heeft.Beeld Eva Plevier

Enkele tientallen gezinnen met jonge kinderen wonen momenteel in hotels en hostels in en rond de stad omdat er onvoldoende plekken in de noodopvang zijn.

Het aantal dakloze gezinnen is toegenomen van 53 gezinnen in maart 2015 naar 80 in maart van dit jaar. Van die tachtig verblijven op dit moment 25 gezinnen - zo'n tachtig tot honderd mensen - in een hotel of hostel.

Gezinsleven
Het Bureau Straatjurist, dat daklozen juridisch bijstaat, komt jaarlijks met deze gezinnen in aanraking 'die tevergeefs bij de GGD aankloppen voor maatschappelijke opvang'.

De moeders krijgen, volgens het bureau, te horen dat de kinderen uit huis geplaatst kunnen worden voor een plek bij een pleeggezin. De ouders moeten dan voor zichzelf onderdak regelen.

"Deze praktijk is in strijd met het recht op een gezinsleven", aldus Bureau Straatjurist in haar jaarverslag. "Ze kunnen geen gezin vormen en er is geen rust en regelmaat, wat voor kinderen funest is."

De gemeente denkt volgens het bureau niet 'in het belang van het kind.' Jenny Boer van Bureau Straatjurist: "De gezinnen hebben vaak van alles geprobeerd en zijn ten einde raad. Ze moeten steeds verkassen van hotel naar hotel. Er gebeurt verder niets. Ze kunnen geen gezin vormen en elk perspectief ontbreekt. Dit is niet menselijk. Hun leven staat stil."

Tijdelijke oplossing
De gemeente zegt de noodopvang voor gezinnen het afgelopen jaar fors te hebben uitgebreid om het verblijf in hotels te minimaliseren. Opvang in hotels ziet zij als een tijdelijke oplossing.

"We zijn bezig om op korte termijn een extra noodopvang voor de 25 gezinnen te realiseren om het verblijf in hotels verder terug te dringen, tot nul", aldus een gemeentewoordvoerder.

Volgens de gemeente is de verblijfsduur in een hotel over het algemeen maximaal zes maanden. Er is echter een gezin dat al langer dan een jaar in een hotel verblijft. Ook is de gemeente bezig met preventieve maatregelen om de groei in te dammen.

De kosten voor de opvang in hotels bedroeg vorig jaar ongeveer 800.000 euro.

Lees verder: 'We moesten we ons brood op de kamer nuttigen. Alsof we niets waard zijn' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden