Aantal buitenlandse toeristen in Amsterdam sterk gedaald

In tegenstelling tot wat veel Amsterdammers verwachten, is het aantal buitenlandse toeristen in Amsterdam de afgelopen weken sterk gedaald. Vooral Chinezen en Japanners laten het afweten.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

Gassan Diamonds in de Nieuwe Uilenburgerstraat, met 400.000 bezoekers per jaar één van de grote toeristen­attracties van de stad, verwacht dit jaar 80.000 bezoekers minder te trekken.

De afgelopen weken, het 'Keukenhofseizoen', hebben vooral Japanners en Chinezen het laten afweten. "Het aantal Japanse bezoekers ligt bij ons momenteel 75 procent lager dan vorig jaar rond deze tijd," zegt president-directeur Benno Leeser van Gassan. "Japanse bezoekers laten zich heel erg beïnvloeden door de gebeurtenissen in Parijs en Brussel."

Het aantal Chinezen ligt volgens hem tot dertig procent lager, ook doordat de wijze waarop Chinezen reispapieren moeten bekomen, vorig jaar moeilijker is geworden in China.

Bij Coster Diamonds is het aantal Chinese bezoekers met een kwart gedaald. "Diamantairs bedienen een heel specifieke groep toeristen, die wat meer te besteden heeft," zegt Ronald Koster. "Die groepen zijn er nog wel, maar minder dan vorig jaar."

Toerismeorganisatie NBTC ziet ook dat het aantal bezoekers aan Nederland onder druk staat. Begin dit jaar voorspelde de organisatie al dat de groei van het aantal Chinezen dit jaar sterk zal afvlakken en het aantal Japanners tot 110.000 zal dalen. Vorig jaar bezochten circa 300.000 Chinezen en 125.000 Japanners ons land.

Terrorisme
Andere attracties en toeristenbedrijven bevestigen dat er een duidelijke kentering is in het aantal bezoekers. Zo daalde het bezoek de afgelopen acht weken aan de Keukenhof zes procent tot 1,1 miljoen. "Het aantal Chinese bezoekers was met 75.000 vergelijkbaar met voorgaande jaren," zegt directeur Bert Siemerink. "En de jaren dat er 30.000 mensen uit Japan kwamen, waren al voorbij. We zitten nu stabiel rond de tienduizend."

"In april lagen onze bezoekersaantallen 3 procent lager dan vorig jaar," aldus een woordvoerder van de Zaanse Schans. "Het aantal touringcars lag die maand al 5 procent lager." De attractie houdt de herkomst van bezoekers niet zelf bij.

"Ik herken het zeker," zegt directeur Arjan van der Meer van Canal Company. "De hoezeestemming van de afgelopen jaren is er niet meer. Er zijn minder groepen. Voor veel Aziaten maakt Amsterdam deel uit van een Europese rondreis. Die deinzen daar voor terug."

"De gevolgen zijn nog lastig te beoordelen. Als de angst voor terrorisme de belangrijkste reden is, dan zal zich dat wel oplossen. Dat hebben we eerder ook gezien. Maar ik sluit niet uit dat ook de mindere aandacht voor citymarketing een rol speelt."

Rustig
Ook Tours & Tickets merkt een duidelijke terugval van het aantal bezoekers in de stad. "Tot de eerste weken van mei is het duidelijk rustiger in Amsterdam," zegt een woordvoerder. Het bedrijf houdt de herkomst van individuele klanten, die veelal aanlopen bij de ticketkantoren, niet bij. "Maar we zien wel bij onze activiteiten waar veel Aziatische groepen gebruik van maken, zoals de rondvaarten van Lovers, een duidelijke daling."

Volgens Gassan, dat ook juwelierszaken en horlogeriën uitbaat aan de Dam, de P.C. Hoofstraat en op Schiphol, is het rustiger in de stad. "De drukte was rond Pasen en Pinksteren een stuk minder," zegt Leeser. "Tot áán het Damrak is het stiller."

Uitgaven
Hij waarschuwt al langer voor al te drieste ingrepen in de toeristische promotie van Amsterdam in het buitenland vanwege de aanhoudende discussie over de toenemende drukte. "Bij ons liggen de bestedingen nu al twintig tot dertig procent onder die van vorig jaar rond deze tijd," zegt Leeser. Bij Coster Diamonds liggen de uitgaven een kwart lager.

Zo geven Chinezen ook per bezoeker minder uit, door de strengere overheidsregels over het aannemen van giften en het invoeren van dure goederen. "Je ziet bij horloges de verkopen duidelijk verschuiven van Rolex, Blancpain en Brequet naar merken als Longines en Tissot."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden