Aantal besneden vrouwen neemt toe, acceptatie neemt af

Vrouwenbesnijdenis wordt in steeds meer landen en gemeenschappen afgekeurd of zelfs wettelijk verboden. Toch blijft het genitaal verminken van meisjes en vrouwen een wijdverbreid probleem. Minstens 200 miljoen vrouwen en meisjes hebben een vorm van besnijdenis ondergaan, een stuk meer dan eerder bekend was. Dat meldt kinderrechtenorganisatie Unicef in een vrijdag verschenen rapport.

Een moeder houdt haar dochter vast na diens besnijdenis in Indonesië.Beeld afp

Ten opzichte van 2014 is het geregistreerde aantal vrouwenbesnijdenissen met bijna 70 miljoen toegenomen. Die toename is echter vooral een papieren werkelijkheid: voor het eerst zijn officiële cijfers uit Indonesië meegenomen in de cijfers. Daar wonen een kwart miljard mensen en komt het fenomeen veel voor. Volgens Plan International (PI), dat vandaag ook met cijfers komt, zijn elk jaar 3,6 miljoen meisjes slachtoffer van genitale verminking.

Bij vrouwenbesnijdenis worden de clitoris en/ of schaamlippen geheel of gedeeltelijk weggesneden. Het is een cultureel gebruik dat vooral in islamitische landen voorkomt, hoewel het fenomeen in de Koran niet voorkomt. Wat Unicef betreft moet de praktijk zo snel mogelijk stoppen. Niet alleen vanwege de gezondheidsrisico's, maar ook omdat het in strijd is met de rechten van meisjes en vrouwen.

Meer besnijdenissen
Er worden volgens de organisatie successen geboekt: in het afgelopen jaar gaven ruim tweeduizend gemeenschappen de praktijk op, aldus het rapport. En in landen waar het fenomeen voorkomt, keurt een meerderheid van de bevolking het volgens Unicef af. In Liberia, Egypte en Burkina Faso is het aantal verminkingen flink afgenomen. Daar tegenover staan Somalië, Guinee en Djibouti, waar vrijwel alle meisjes en vrouwen worden besneden.

Van alle vrouwen die zijn besneden, komt ongeveer de helft uit drie landen: Egypte, Indonesië en Ethiopië. Die landen hebben ook een omvangrijke bevolking. Volgens Unicef neemt het aantal genitale verminkingen procentueel gezien al decennia gestaag af. Maar doordat de bevolking in de landen waar het gebeurt blijft groeien, is in absolute zin juist sprake van een toename, alle pogingen om het fenomeen uit de wereld te helpen ten spijt.

Tradities
Families laten hun dochters doorgaans besnijden tussen de leeftijd van nul en vijftien jaar. 'Ze worden gedreven door diep verankerde socio-culturele tradities, waartegen de wetgeving niet is opgewassen', zegt Madina Bocoum, coördinatrice van de projecten van Plan International tegen vrouwenbesnijdenis in Mali. 'Veel mannen én vrouwen geloven dat een vrouw die niet is besneden onvruchtbaar wordt en dat de clitoris haar toekomstige man onvruchtbaar maakt.'

Genitale verminking stoppen is volgens de organisatie een project van lange adem, waarin vanuit internationale hoek meer moet worden geïnvesteerd. 'Niet alleen voor miljoenen meisjes in Afrika, maar ook voor meisjes die naar Europa zijn gevlucht of hier zelfs zijn opgegroeid.' In Nederland is genitale verminking een misdrijf, ook als mensen die hier wonen een meisje in het buitenland laten besnijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden