Aantal bedelaars mogelijk gestegen door aanslag Brussel

De politie registreert steeds meer bedelaars in de stad. Tussen 2014 en 2016 is het aantal boetes voor bedelen meer dan verdubbeld. Een mogelijke verklaring is de toename aan politie na de terreuraanslag in Brussel.

Tussen 2014 en 2016 is het aantal boetes voor bedelen in Amsterdam meer dan verdubbeld. Beeld ANP

In totaal registreerde de politie vorig jaar 1430 incidenten van illegaal bedelen en werden er 718 boetes uitgedeeld, zo blijkt uit cijfers van de gemeente. In 2014 waren dit nog 681 incidenten en 310 boetes.

Slechts 222 boetes uit 2016 zijn betaald, wat deels te verklaren is door het feit dat de daders vaak geen vaste woonplaats hebben.

Brussel
Volgens de gemeente is een van de mogelijke redenen van de stijging aan bedelaars in Amsterdam de terreuraanslag in Brussel. Door de aanslag zou de aanwezigheid van de politie in Brussel flink zijn toegenomen. Dit, in combinatie met een toename van het aantal toeristen in Amsterdam, zou meer bedelaars naar de stad hebben getrokken.

De gemeente kwam met de cijfers naar aanleiding van vragen van de VVD. De partij wilde uitzoeken of het voor de gemeente mogelijk is om, net als in Antwerpen, geld van de Amsterdamse bedelaars af te pakken wanneer zij worden betrapt.

Dit acht de gemeente niet wenselijk. 'Dit is geen weg die moet worden ingeslagen,' schrijft het college. Geld afpakken is pas mogelijk bij bedragen boven de 500 euro en de gemeente gelooft ook niet dat afpakken beroepsbedelaars zou afschrikken.

Dakloos
Handhavers krijgen van de gemeente ook de opdracht om geen boete uit te keren indien de bedelaar dakloos blijkt te zijn. Op dat moment wordt alleen een proces-verbaal opgemaakt, maar hoeft de bedelaar geen boete te betalen. De bedelaar wordt vervolgens doorverwezen naar hulpverlening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.