Aantal banen in Amsterdam stijgt snel, maar oudere mist de boot

Het aantal banen in Amsterdam blijft snel stijgen, meer dan in elke andere regio. Het is nog wel de vraag of de tijdens de crisis bij bosjes werkloos geraakte ouderen daarvan kunnen profiteren.

Voor het eerst in jaren groeit de werkgelegenheid in de financiële dienstverlening weer licht. Beeld anp
Voor het eerst in jaren groeit de werkgelegenheid in de financiële dienstverlening weer licht.Beeld anp

Voor volgend jaar verwacht het UWV in en om Amsterdam een stijging van de werkgelegenheid van 2,5 procent. Dat schrijft de uitkeringsinstantie vandaag in zijn regionale arbeidsmarktprognose. Daarmee ligt de banengroei hier stukken hoger dan het voor heel Nederland verwachte gemiddelde van 1,4 procent.

De werkgelegenheid groeit in Amsterdam het hardst bij uitzendbureaus (6,4 procent), communicatie (4,9 procent) en de horeca (4,1 procent). En dat terwijl veel sectoren het nu al lastig vinden om personeel te vinden, de ICT-sector voorop. Het UWV herhaalt zijn waarschuwing dat tekorten aan gekwalificeerde krachten de groei van ICT-bedrijven kunnen remmen.

Voor het eerst in jaren groeit de werkgelegenheid in de financiële dienstverlening weer licht. Deze in Amsterdam omvangrijke sector kromp sinds de crisis jaar na jaar, ook al omdat administratief werk overbodig werd door digitalisering. De toename zoekt het UWV dan ook vooral in hoger opgeleiden rond de hoofdkantoren van bedrijven. Landelijk blijft de financiële sector verder wegzakken.

Terugval dreigt
Of ook ouderen weer aan het werk komen nu de arbeidsmarkt krapper wordt, is niet zeker. Deze week concludeerde het CBS dat het aantal ouderen met een bijstandsuitkering nog altijd licht stijgt, terwijl bij twintigers, dertigers en veertigers de dalende trend allang is ingezet.

null Beeld Jet de Nies
Beeld Jet de Nies

Volgens onderzoek van het gemeentelijk statistiekbureau OIS is het aantal Amsterdamse werklozen tussen de 50 en 64 jaar in 2017 sterk gedaald, van 8,4 naar 6,1 procent. Tegelijk blijven Amsterdamse 50-plussers vaker werkloos dan het landelijk gemiddelde. Ook het aantal Amsterdamse 50-plussers in de bijstand stijgt licht.

Problematisch
OIS sprak daarbij meteen de verwachting uit dat meer Amsterdamse 50-plussers de komende jaren een beroep doen op de bijstand omdat het einde van hun WW-uitkering in zicht komt. Daarmee dreigt voor hen een terugval naar een lagere bijstandsuitkering, tenzij ze op korte termijn werk vinden, vermogen hebben of een partner hebben die werkt.

Het UWV herkent dat onder de Amsterdammers die langer in de WW blijven hangen, relatief veel 50-plussers zijn. "Ouderen worden niet eerder werkloos, maar het wordt problematisch als ze eenmaal werkloos zijn en het langer duurt dan zes maanden. Dát is de groep waar we ons zorgen over maken," zegt UWV-arbeidsmarktadviseur Alexandra Benning.

Vooroordelen wegnemen
"Het gaat vaak om een combinatie: naarmate ze ouder zijn, lager opgeleid, een migratieachtergrond hebben en afkomstig uit een branche waar veel werk verdwijnt, zijn ze kwetsbaarder," zegt Benning. "Het begint vaak wel met je leeftijd," zegt regiomanager Ton Druijf. Van de 24.000 WW'ers in Groot-Amsterdam eind 2017 was 42 procent 50 jaar of ouder.

Of het dan vooral leeftijdsdiscriminatie is, achterblijvende digitale vaardigheden of de gehechtheid aan loondienst die ouderen parten speelt, kan het UWV niet zeggen. Wel probeert de uitkeringsinstantie vooroordelen weg te nemen met een campagne en zijn er speciale bijeenkomsten met werkgevers.

Nu de krapte op de arbeidsmarkt groeit, worden die beter bezocht door werkgevers, zoals ze ook bereid blijken extra opleidingen aan te bieden om hun vacatures te vervullen. Benning: "Als er ooit een kans is om aan de slag te komen, is het nu."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden