Aantal banen blijft groeien

AMSTERDAM - De komende vijf jaar groeit het aantal banen in de regio-Amsterdam, maar de toename is nauwelijks groter dan het landelijk gemiddelde.

Dit blijkt uit de net verschenen CWI Arbeidsmarktprognose 2008-2013. Alleen de regio Utrecht-Midden laat de komende jaren een sterke groei in werkgelegenheid zien, vooral in de daar al flink gegroeide ict-industrie.

De andere verstedelijkte gebieden, zoals zuidelijk Noord-Holland, de regio Den Haag en de regio Rijnmond, blijven achter bij het landelijk gemiddelde. De relatief lage opleiding van de bevolking in de regio Rijnmond verhindert dat daar extra werkgelegenheid bij komt. Ook in de Gooi- en Vechtstreek zal de komende jaren de werkgelegenheid achterblijven bij de landelijke tendens. Daar is te weinig ruimte voor de groei van bedrijven.

Het CWI voorziet wel forse banengroei in Flevoland en de regio Nijmegen. Daar zijn nu relatief weinig banen per inwoner, zodat dit een groei vanuit achterstand zal zijn. Het aantal werkzoekenden zonder baan neemt in heel Nederland af. Het gemiddelde in Nederland komt volgend jaar uit op 4,9 procent van de beroepsbevolking. Uitzondering is Zuid-Limburg, waar het percentage werklozen op zoek naar een baan in 2009 blijft steken op 7,5 procent. Het ondernemersvertrouwen daalt dit jaar voor het eerst sinds 2004. (HET PAROOL)

Het aantal werkzoekenden zonder baan neemt in heel Nederland af. Foto ANP Beeld
Het aantal werkzoekenden zonder baan neemt in heel Nederland af. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden