Update

Aantal bachelorstudenten UvA fors toegenomen

Bij de UvA nam het aantal nieuwe bachelorstudenten dit jaar met 18 procent toe, terwijl de VU slechts vijf procent meer nieuwe studenten ontving. 

Het totaal aantal ingeschreven studenten is gestegen met 2,5 procent.Beeld anp

Landelijk ging de instroom van eerstejaars bachelorstudenten in universitaire opleidingen ging dit studiejaar met circa 8 procent omhoog tot een kleine 52.000 studenten. Nog nooit zaten in Nederland zoveel studenten op een universiteit als dit studiejaar.

De Universiteit van Amsterdam, die dit jaar 5516 nieuwe bachelorstudenten verwelkomde, ten opzichte van 4667 vorig jaar, zit met een stijging van 18 procent ver boven het landelijk gemiddelde.

95% meer buitenlandse studenten
Reden voor de stijging in Nederland is een flinke toestroom van buitenlandse studenten. Zo nam bij de bachelors van de UvA de internationale instroom toe van 426 studenten naar 831, een stijging van 95%. Maar ook vanuit het vwo weten steeds meer jongeren de universiteit te vinden.

Bij de Vrije Universiteit valt de stijging van het aantal nieuwe studenten juist wat lager uit. In oktober telde de VU 4027 nieuwe eerstejaars, ten opzichte van 4224 vorig jaar. Dat is een stijging van vijf procent. Ook wist de VU, met 222 studenten met een buitenlandse vooropleiding, minder internationale jongeren naar Amsterdam te halen.

Topniveau voor alle studenten
Het totaal aantal ingeschreven studenten in Nederland is gestegen met 2,5 procent tot een totaal van zo'n 265.000. Dat zegt de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU).

Voorzitter Jan Sinnige van studentenbelangenbehartiger ISO is opgetogen, maar waarschuwt tegelijk: "Het is een goede zaak dat scholieren weer vaker de weg vinden naar de universiteit. Nu hebben de universiteiten wel de verantwoordelijkheid om te zorgen dat al die studenten terecht kunnen en les krijgen van topniveau docenten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden