Aantal asielaanvragen blijft toenemen

Het aantal asielaanvragen neemt nog steeds toe en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) verwacht niet dat daar snel verandering in komt. Elke week komen er ruim 1700 asielzoekers bij. Om alle aanvragen zo snel mogelijk te beoordelen, krijgt de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) er honderd man bij. In juni kreeg de IND er ook al honderd man personeel bij.

Medewerkers van het aanmeldcentrum in Ter Apel richtten vandaag een barak in ter uitbreiding voor de eerste opvangen van asielzoekers Beeld anp
Medewerkers van het aanmeldcentrum in Ter Apel richtten vandaag een barak in ter uitbreiding voor de eerste opvangen van asielzoekersBeeld anp

Dijkhoff meldt vandaag dat er in juni en juli meer asielaanvragen zijn gedaan dan een jaar eerder toen zijn voorganger Fred Teeven alarm sloeg over de plotselinge toestroom van vooral mensen uit Syrië en Eritrea. De meeste asielzoekers komen nog steeds uit deze twee landen. Bovendien komen ook veel Syriërs naar Nederland om zich bij hun familie te voegen die inmiddels een verblijfsvergunning heeft.

Vorig jaar vroegen 30.020 mensen asiel aan in ons land. Dat aantal zal dit jaar worden overschreden. 'Ik denk dat we boven het aantal van vorig jaar uitkomen,' aldus de bewindsman in een toelichting op de nieuwe cijfers. Vooral sinds mei is er een sterke stijging. De hoge instroom zal volgens hem voorlopig aanhouden. Er is altijd een piek aan asielaanvragen in de zomer.

De flinke toename van asielzoekers vormt een 'grote uitdaging' voor de IND, vreemdelingenpolitie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), aldus Dijkhoff in een brief aan de Kamer. De druk is zo hoog dat de afgelopen weken een paar keer asielzoekers zijn opgevangen zonder te zijn geregistreerd. Met nieuwe medewerkers moet dit niet meer voorkomen.

Om de groeiende instroom aan te kunnen, gaat de IND ook in het weekend werken. 'We vragen extra inspanningen van onze mensen die in het veld werken en vragen meer meer geduld van de asielzoekers tijdens deze procedures,' aldus Dijkhoff.

Het is 'niet ondenkbaar' dat in de toekomst meer vluchtelingen worden opgevangen in grote hallen zoals onder meer al gebeurt in de IJsselhallen in Zwolle. Ook mogen asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben binnenkort gaan wonen bij familie of vrienden. Dijkhoff wil met deze 'regeling zelfzorgarrangement' extra ruimte vrijmaken in de COA-locaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden