Aantal Amsterdamse kinderen in de bijstand daalt

Het aantal kinderen dat in Amsterdam opgroeit in de bijstand is het afgelopen jaar gedaald. Dat is tegen de landelijke trend in.

Beeld anp

Sinds 2012 stijgt het aantal minderjarige kinderen in bijstandsgezinnen in Nederland elk jaar. In 2016 woonden in Nederland 230.000 kinderen in een bijstandsgezin, blijkt uit cijfers die het CBS vrijdag bekendmaakte. Dat is een toename van 2,1 procent.

Amsterdam kent sinds 2015 een daling van het aantal kinderen dat in een bijstandsgezin opgroeit. In 2014 was dit 14,4%, in 2015 13,8% en in 2016 13,5%. Het gaat in 2016 om 440 kinderen minder, in vergelijking met 2015.

Meer banen
Econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS: "Vooral gezinnen met een niet-westerse migratieachtergond, bijvoorbeeld vluchtelingen uit Syrië en Eritrea, zitten veelal in de bijstand."

In heel Nederland daalt het aantal kinderen van Nederlandse, maar ook Antiliaanse, Surinaamse, Marokkaanse en Turkse achtergrond dat in de bijstand opgroeit. Van Mulligen: "Dat komt omdat de economie herstelt en er weer meer banen zijn. Maar die banengroei heeft natuurlijk nog geen effect op vluchtelingengezinnen die hier net gevestigd zijn."

Een van de mogelijke verklaringen voor de daling in Amsterdam is dat hier in verhouding weinig statushouders wonen.

Rotterdam (17,4%), Heerlen (14,5%), Groningen (13,8%) en Amsterdam (13,5%) zijn de vier gemeentes waar het percentage kinderen in de bijstand het hoogst is.

Lees ook: Kinderombudsman maakt zich zorgen over gezinnen die huis verliezen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden