Aantal Amsterdammers met overgewicht stabiliseert zich

Na jaren van toename stabiliseert het aantal Amsterdammers met overgewicht zich. Ongeveer veertig procent van de inwoners heeft een vorm van overgewicht, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op verzoek van Het Parool.

Beeld ANP

Zo'n elf procent heeft obesitas, matig overgewicht komt voor onder ongeveer dertig procent van de Amsterdammers, blijkt uit de Leefstijlmonitor 2015. Dinsdag werden de landelijke cijfers gepubliceerd. De monitor is een samenwerkingsverband van onder meer het CBS, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Voedingscentrum.

De Amsterdamse cijfers komen overeen met het landelijke beeld en bevestigen nogmaals wat de Amsterdamse GGD in 2012 al concludeerde: het aantal inwoners met overgewicht stabiliseert zich na jaren van toename. Ook destijds werd berekend dat 245.000 Amsterdammers (40%) te zwaar zijn en dat 70.000 van hen (11%) obesitas hebben.

Opleiding
Hoe lager iemands onderwijsniveau, hoe vaker hij of zij overgewicht heeft, blijkt uit de landelijke cijfers van de Leefstijlmonitor. Mensen van 25 jaar of ouder die niet verder zijn gekomen dan basisonderwijs hebben in een kwart van de gevallen zelfs ernstig overgewicht (obesitas). Onder universitair opgeleiden is dat zes procent. Van de laagst opgeleiden met ten hoogste basisonderwijs heeft 65 procent matig of ernstig overgewicht, van de hoogst opgeleiden is dit 35 procent.

De kans op overgewicht neemt toe naarmate mensen ouder zijn. Twaalf procent van de jongeren tot twintig jaar heeft overgewicht, daarna neemt dat percentage alleen maar toe. Zes op de tien mensen van vijftig jaar of ouder is te zwaar. Dat geldt ook voor obesitas. Sinds 1981 is het aandeel Nederlanders van twintig jaar of ouder met obesitas meer dan verdubbeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden