Aantal Amsterdammers dat worstelt met armoede neemt toe

Ondanks de snel teruggelopen werkloosheid is het aantal Amsterdammers dat langdurig worstelt met armoede alleen maar toegenomen. In 2016 steeg ook het aantal minimahuishoudens in de stad weer vergeleken met het jaar daarvoor.

Het aandeel van de minima onder de Amsterdamse bevolking is sinds 2013 duidelijk gedaaldBeeld ANP

Sinds de werkloosheid in 2013 piekte als gevolg van de crisis daalt het aantal huishoudens dat in Amsterdam moet rondkomen van een laag inkomen zeer licht. Dat concludeert het gemeentelijke statistiekbureau OIS in zijn jaarlijkse Armoedemonitor. In 2016 ging het om 117.048 Amsterdammers.

Het aandeel van de minima onder de Amsterdamse bevolking is sinds 2013 duidelijk gedaald, van 17 naar 15,5 procent in 2016, de laatste armoedecijfers waar OIS over beschikt. Het stadsbestuur durft daarom zelfs van een 'kantelpunt' te spreken.

Maar bij het dalende percentage speelt ook een rol dat de stad groeit en dat de huishoudens die naar de stad komen hogere inkomens hebben. In absolute aantallen groeide de armoede in 2016 juist weer: ietwat meer huishoudens moesten rondkomen van een inkomen lager dan 120 procent van het sociaal minimum, de definitie die de gemeente Amsterdam hanteert voor armoede.

Langdurig
Ook stijgt het aantal Amsterdammers dat langdurig in armoede blijft hangen nog steeds. In 2014 gold voor 13,7 procent van de huishoudens in Amsterdam dat ze vier jaar op rij een laag inkomen hadden. In 2016 was dat 14 procent. Dat jaar zaten 3.000 huishoudens meer in langdurige armoede dan in 2013.

'Feit blijft dus dat een groot deel van de Amsterdamse minima niet of nauwelijks profiteert van de verbeterde economie,' concludeert wethouder Marjolein Moorman (Armoede) in een reactie aan de gemeenteraad.

Zij noemt langdurige armoede een 'hardnekkig probleem'. Weinig minima weten te profiteren van de aangetrokken economie. Zuidoost spant de kroon, en dan in het bijzonder de buurt Amsterdamse Poort. In die buurt behoorde in 2016 52 procent van de huishoudens tot de minima.

Gaten
Het vorig jaar aangetreden stadsbestuur gaat dan ook door met de sinds 2015 sterk verruimde armoedebudgetten waar de minima een beroep op kunnen doen. Moorman belooft wel een 'accentverschuiving'. Van het dichten van financiële gaten in het het huishoudboekje wil ze naar meer voorkomen van armoede en schulden. Ook wil ze zorgen voor meer perspectief om uit de armoede en de schulden te komen.

Een lichtpuntje is ook dat het percentage kinderen dat opgroeit in armoede daalt in Amsterdam. In 2016 waren dat er 27.407. In 2014 waren dat er bijna drieduizend meer. Daarmee is de teruggang sneller dan in andere grote steden en in de regio rond Amsterdam.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden