Aantal alleenstaanden groeit: straks 1 op 4 volwassenen alleen

Het aantal alleenstaanden neemt explosief toe. Nog nooit waren er zo veel alleenstaanden in Nederland. Sinds 2013 is het aantal alleenstaandenhuishoudens in Amsterdam met 6,4 procent gestegen.

Hanneke van Houwelingen
In 2047 voert 1 op de 4 volwassenen een 1-persoonshuishouden. Beeld Shutterstock
In 2047 voert 1 op de 4 volwassenen een 1-persoonshuishouden.Beeld Shutterstock

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 1947 groeide het aantal mensen dat alleen woont van 285.000 naar bijna 3 miljoen. En het worden er steeds meer. Tot 2047 komen er nog 600.000 bij. Dan leeft bijna een op de vier volwassenen alleen. Sinds 2013 is het aantal alleenstaandenhuishoudens in Amsterdam met 6,4 procent gestegen en gegroeid tot 246.378.

Veel delen
Met zo veel eenlingen verandert ook het straatbeeld, zegt Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam. "Alleenstaanden hebben doorgaans minder te besteden, omdat ze de kosten niet delen met hun partner. Er zullen dus meer mensen in kleinere auto's rijden. Ook zoeken ze nog meer dan nu kleinere woningen en woonvormen waarbij ze hun tuin delen, of een woongroep beginnen."

Delen wordt dé trend, denkt Latten. Ook in het uitgaan. De tweepersoonstafeltjes in restaurants zullen in 2047 vaker worden afgewisseld met grotere tafels, waar alleenstaanden kunnen aanschuiven. "Horecaonder­nemers zullen in de toekomst meer van dit soort ontmoetingen proberen te regisseren. Je ziet al een opmars van koffietentjes. Alleenstaanden drinken veel koffie buiten de deur."

Ook van datingcafés - nu vooral bekend van tv-programma's als First ­Dates - kijkt over dertig jaar niemand op. "Dat staat gewoon op de gevel. Met zo veel eenlingen zijn zulke cafés onvermijdelijk."

Latten heeft een woord voor deze actieve vrijgezellen. "We kenden al de boemerangkinderen: de kids die uit huis gaan en weer terugkomen als het ze uitkomt. Nu krijgen we de 'boemerangsingles'. Ze zijn economisch onafhankelijk, woonden na hun opleiding al eens alleen en hebben een breed sociaal netwerk. Een relatie moet hun leven leuker maken. Is dat niet het geval, dan gaan ze terug naar hun vertrouwde situatie als alleenstaande. Je hele leven daten wordt normaler."

Belangrijk: de vrienden
Het is niet zo dat al die alleenstaanden kortstondige of helemaal geen relaties hebben. Meer dan een op de vijf heeft een langeafstandsrelatie. Vooral alleenstaanden tot dertig jaar combineren zelfstandig wonen met een relatie. Meer dan 90 procent wil op termijn wel samenwonen.

Onder de vijftigplussers groeit de groep die geen inwonende partner wil. "Ze hebben een huis, goede baan of misschien al pensioen. Het risico dat de relatie toch misloopt en zij van voor af aan moeten beginnen, houdt sommigen tegen."

Er zijn ook zorgen over die miljoenen eenlingen. Uit eerder onderzoek bleek dat alleenstaanden zich vaker eenzaam voelen. "Niet iedereen krijgt alles georganiseerd," zegt Latten. Volgens hem is een vriendengroep in deze tijd belangrijker dan ooit. "Wanneer je alleen blijft, moet je iemand hebben met wie je je zorgen deelt en een verbintenis voelt. De mens blijft een sociaal wezen, óók als je alleen wonen plezierig vindt."

6,4%

Het aantal alleenstaande huishoudens in Amsterdam is sinds 2013 met 6,4 procent gestegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden