Plus

Aanstekergas als drug overvalt hulpverlening

Soms verrast een type 'gebruik' politie, Jellinek en onderzoekers. Het inhaleren van aanstekergas, waar Ouahib (13) aan stierf, komt in Amsterdam compleet uit de lucht vallen.

De jongen die is overleden zat in de eerste klas van het Montessori Lyceum. Beeld Google Street View
De jongen die is overleden zat in de eerste klas van het Montessori Lyceum.Beeld Google Street View

Jellinek, expert op het gebied van alcohol en drugs, is overdonderd door het experiment waardoor de 13-jarige Ouahib Omri om het leven kwam.

Het analyseert nu de signalen uit de stad, en als daar een doelgroep uit komt die met aanstekergas experimenteert, zal daar een gerichte voorlichting op worden gezet. Maar wie dat zijn, is nu nog een mysterie.

"Het inhaleren van aanstekergas kennen we uit het buitenland, maar we hebben het in Amsterdam nauwelijks gezien," zegt Floor van Bakkum van Jellinek.

Het inhaleren van aanstekergas is levensgevaarlijk en heeft, misschien wel via internet, een weg gevonden naar een bovenwoning in de Haarlemmerstraat, waar twee jongens zondag besloten het uit te proberen met een navulverpakking.

Ouahib Omri (13) overleed aan de gevolgen. Het butaan-propaanmengsel in het gas kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken, met een plotse dood tot gevolg.

YouTube
Onderzoek naar middelengebruik in Amsterdam laat een stijging van lachgas zien, maar het inhaleren van aanstekergas wordt nooit genoemd. Jellinek wordt vaker verrast door een bepaald 'gebruik'. Vaak wordt online inspiratie opgedaan.

Van Bakkum: "Op YouTube zie je mensen natuurlijk van alles uitproberen. Vaak onschuldige dingen, maar er zitten ook experimenten tussen die echt gevaarlijk zijn. Doe dus niet klakkeloos na wat je op YouTube ziet. De GGD biedt op middelbare scholen het lesprogramma Frisse start aan om ze daarvan bewust te maken."

Jellinek kan zich moeilijk tegen deze experimenten wapenen. "Als ze het de ene dag zien en de volgende dag uitproberen, hebben wij nog geen preventie klaarstaan. Ook willen we weten: welke groep experimenteert hiermee? Dan kunnen we gericht voorlichting geven. Bij een te grote groep breng je mensen die er nog nooit over na hadden gedacht misschien op ideeën."

Poor man's drug
August de Loor van Adviesburo Drugs zegt dat jongeren experimenteergedrag vertonen dat door internet wordt gestimuleerd.

"Het inhaleren van aanstekergas is te vergelijken met het snuiven van lijm of terpentinelucht. Een poor man's drug. Je komt het tegen in sloppenwijken in derdewereldlanden. De mensen hebben geen toegang tot echte drugs en zoeken naar makkelijke en goedkope alternatieven."

De politie kent slechts enkele incidenten met butaangas uit aanstekers. Onlangs overleed er een 19-jarige vrouw aan in België.

Wristers Gommers, de rector van het Montessori Lyceum, waar Ouahib naar school ging, heeft gepolst of er misschien een zorgwekkende trend op school gaande was. "De leraren kenden deze vorm van inhaleren niet. Ook onder de leerlingen was het een onbekend fenomeen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden