Update

Aansteker uit tas Vaatstra reden voor DNA-onderzoek

De aansteker met het Playboy-symbool gevonden in de tas van de vermoorde Marianne Vaatstra is destijds in de omgeving aangeschaft. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van binnengekomen tips. Volgens de instantie ondersteunt dit de theorie dat de dader ook uit de omgeving moet komen. Reden om toestemming te vragen voor een nooit eerder gedaan grootschalig DNA-onderzoek.

Het monument voor de vermoorde Marianne Vaatstra, met rechtsonder (inzet) de aansteker die veel tips opleverde. Beeld ANP/OM
Het monument voor de vermoorde Marianne Vaatstra, met rechtsonder (inzet) de aansteker die veel tips opleverde.Beeld ANP/OM

Vaatstra woonde in Zwaagwesteinde en werd in 1999 in het Veenklooster vermoord. Op de aansteker gevonden in haar tas, en getoond in de uitzending van Peter R. de Vries op 20 mei, werd een klein haartje gevonden, zo berichtte de misdaadverslaggever eerder op zijn website. Het DNA hiervan komt overeen met sporen die de dader op het lichaam van Marianne heeft achtergelaten.

Een aantal mensen wist te vertellen dat deze aanstekers destijds onder meer werden verkocht in de omgeving van de woonplaats van Marianne en bij een zaak in rookartikelen in Leeuwarden. Nader onderzoek door de politie wees uit dat deze verklaringen klopten, zo meldt het OM op zijn website.

Het OM zal daarom binnenkort toestemming vragen voor een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in Noordoost-Friesland, waarbij duizenden mannen zal worden gevraagd genetisch materiaal af te staan. De speurtocht in de landelijke DNA-databank heeft tot dusverre geen match opgeleverd. Dat meldde het OM in Leeuwarden vandaag.

Geen match
'Het onderzoek loopt op zijn eind en heeft nog geen resultaat gehad', zegt een woordvoerster van het OM. DNA dat op het lichaam van de in 1999 verkrachte en vermoorde Marianne Vaatstra is gevonden, is de afgelopen maanden vergeleken met genetisch materiaal van alle personen die ooit DNA hebben moeten afstaan. Als daar een familielid tussen had gezeten, had zijn DNA naar de dader kunnen leiden.

Nu dat onderzoek geen resultaat heeft opgeleverd, wil het OM het College van Procureurs-Generaal toestemming vragen voor het afnemen van DNA bij een grote groep mannen in en rond Zwaagwesteinde, waar Marianne indertijd woonde. Het is dan voor het eerst dat in Nederland dat zo'n onderzoek onder de bevolking wordt uitgevoerd.

Hoop op oplossing
De vader van Marianne heeft nieuwe hoop gekregen dat de zaak kan worden opgelost nu justitie een groot DNA-verwantschapsonderzoek wil inzetten. 'We wisten al maanden dat dit eraan zat te komen, maar het is heel belangrijk', zegt zijn advocaat Job Knoester vandaag.

Ook de raadsman heeft goede hoop op een doorbraak, maar probeert niet al te euforisch te zijn. 'We weten dat dit in Engeland resultaat heeft opgeleverd, ook in een moordzaak.'

Vader Bauke Vaatstra stelt alles in het werk om de dader te vinden. 'Hij zegt twee levens te leiden. Een voor de moord en een erna. Zijn hele leven staat in het teken de zaak op te lossen.'

Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die zich de afgelopen jaren vastbeet in de zaak, laat via Twitter weten dat hij door de huidige ontwikkelingen gelooft dat de zaak alsnog kan worden opgelost. 'Ik ben er van overtuigd dat de politie de moord op Marianne Vaatstra gaat oplossen als ze deze weg volgt,' schrijft hij.

'De Playboy-aansteker met DNA van de dader blijkt in de omgeving van de plaats delict te zijn verkocht. Belangrijk! Nader onderzoek in moord Vaatstra bevestigt dat dader vermoedelijk uit omgeving komt en niet een asielzoeker is. Veel tips na onze repo,' berichtte hij ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden