Overzicht

Aanslagen in Parijs: dit is wat we tot nu toe weten

Parijs is vrijdagavond opgeschrikt door schietpartijen, gijzelingen en explosies. Daarbij vielen zeker 129 doden. Ook raakten 352 mensen gewond, van wie er 99 zeer slecht aan toe zijn. Een overzicht van de gebeurtenissen.

Jasper Piersma en Nicole Kroes
null Beeld ap
Beeld ap

Wat is het laatste nieuws?
Tijdens een grote anti-terreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis is woensdagochtend een nieuwe aanslag in Parijs voorkomen. Bij de actie vielen drie doden. Onder de doden zijn het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs Abdelhamid Abaaoud en een vrouw, vermoedelijk zijn nicht Hasna Ait Boulahcen die zich naar het zich laat aanzien opblies tijdens de politie-inval. In het appartement in Saint Denis is haar paspoort gevonden.

Er werden acht aanhoudingen verricht. Aanklager François Molins meldde dat van drie arrestanten de identiteit nog niet is vastgesteld. Abaaoud is zeker niet onder de aangehouden personen. Ook de nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam behoort niet tot de arrestanten.

Een Joodse leraar is woensdag in het Franse Marseille neergestoken door drie mensen die verklaarden aanhangers van Islamitische Staat te zijn.
De leraar verkeert niet in levensgevaar, aldus justitie in de havenstad in het zuiden van Frankrijk.

Hoe is de situatie in Parijs/Frankrijk?
De nacht van dinsdag op woensdag was de derde op rij waarin Frankrijk huiszoekingen verrichte. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd op 118 adressen gezocht. Daarbij werden 25 mensen aangehouden en 34 wapens in beslag genomen. Ook werden er drugs aangetroffen. Het totale aantal huiszoekingen in de afgelopen drie dagen staat nu op 414. Alles bij elkaar waren ze goed 64 aanhoudingen, en meer dan honderd huisarresten.

Luchtaanvallen op IS-bolwerk Raqqa in Syrië hebben de afgelopen dagen aan zeker 33 jihadisten het leven gekost. Dat meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten woensdag. De meeste doden vielen bij aanvallen van Franse gevechtsvliegtuigen op controleposten.

Frankrijk heeft sinds de aanslagen van vrijdag zwaar gebombardeerd op IS-stellingen. Het Observatorium schat het aantal dode strijders hoger, maar omdat hun lichamen ernstig verminkt zijn is identificatie lastig.

Om de acute dreiging van een nieuwe aanslag te verminderen, heeft Franse de regering afgelopen weekend de noodtoestand uitgeroepen. Er worden 10.000 extra militairen gemobiliseerd die moeten helpen bij het bewaken van gevoelige doelwitten. De manschappen komen bovenop de 7000 militairen die al permanent met de beveiliging belast zijn sinds Charlie Hebdo.

Wat is er vrijdagavond gebeurd?
Vrijwel gelijktijdig begonnen er op verschillende plekken in de Franse hoofdstad schietpartijen en waren er explosies. Dit gebeurde in het oostelijk deel van het centrum van Parijs. Zie ook de interactieve graphic onder dit artikel, met daarin alle ontwikkelingen op een rij.

De eerste schietpartij werd gemeld bij restaurant Le Petit Cambodge aan de Rue Bichat. Daarbij vielen zeker twee doden en zeven gewonden.
Ook gingen terroristen het Theater Bataclan aan de Boulevard Voltaire binnen tijdens een optreden van de Californische rockband Eagles of Death Metal en gijzelden de aanwezigen. Hierbij vielen de meeste slachtoffers, ongeveer honderd.

Ook op de Avenue de la République, de Boulevard Beaumarchais, de Rue de Charonne en op de Boulevard Voltaire, niet ver van theater Bataclan, zijn aanslagen gepleegd.

Verder waren er buiten het stadion Saint-Denis explosies te horen. Daar voetbalde op dat moment Frankrijk een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland. Die werd gewoon doorgespeeld. President François Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd door zijn beveiligers uit het stadion gehaald. In de buurt van de explosies vielen zeker drie doden door zelfmoordaanslagen.

Wat weten we over de daders?
Islamitische Staat heeft de aanslagen inmiddels opgeëist en ook de Franse president Hollande heeft de terreurgroep aangewezen als dader.
Volgens de Franse justitie zijn er bij de aanslagen zeker zeven terroristen omgekomen, waarvan zeven omdat ze zichzelf met explosieven hebben opgeblazen. Inmiddels zijn vijf van de zeven zelfmoordterroristen geïdentificeerd. Wie de daders precies zijn en wat hun achtergrond is, kunt u in dit overzicht lezen.

De zoektocht naar betrokken terroristen is uitgebreid naar Brussel. Maandagochtend werden in de deelgemeente Molenbeek meerdere straten hermetisch afgesloten om huiszoekingen en invallen te doen.

Molenbeek lijkt steeds meer een broeinest te zijn voor terrorisme. Twee vermoedelijke aanslagplegers komen uit Molenbeek: Brahim Abdeslam, die vrijdag een zelfmoordaanslag pleegde bij het Parijse restaurant Comptoir Voltaire. De Franse en Belgische autoriteiten maken nu jacht op zijn broer Salah Abdeslam, die vrijdag ontsnapte na het bloedbad in Parijs. Ook op de site van de Amsterdamse politie staat zijn internationale opsporingsbevel.

Een derde broer, Mohamed Abdeslam, werd zaterdag opgepakt, maar is maandag vrijgelaten. Maandagochtend is in Molenbeek een man opgepakt, maar het gaat volgens het OM niet om Salah. In totaal zijn er afgelopen weekend zeven verdachten in België opgepakt, vijf zijn er inmiddels op vrije voeten, twee blijven langer vastzitten.

Wat weten we van de slachtoffers?
Hoewel een groot deel van de slachtoffers Frans is, zijn de doden en gewonden afkomstig uit maar liefst 16 verschillende landen. Er kwamen 129 mensen om het leven. Het Twitteraccount @ParisVictims weidt aan elk van hen een persoonlijke tweet. Drie slachtoffers zijn afgelopen weekend in het ziekenhuis overleden. Volgens Parijse ziekenhuizen liggen nog 42 slachtoffers in kritieke toestand op de intensive care.

Het gaat 'naar omstandigheden' goed met de twee Nederlanders die gewond zijn geraakt bij de aanslagen. Ze liggen nog in het ziekenhuis en moeten daar waarschijnlijk nog wel even blijven. Ze raakten vrijdagavond zwaargewond toen ze op straat vanuit een auto werden beschoten door de terroristen. Een derde slachtoffer uit Nederland mocht zondagavond naar huis.

Overal duiken de gezichten van de slachtoffers op, in de media, op Twitter. Ook indrukwekkende ooggetuigeverslagen worden geplaatst op Facebook en massaal gedeeld. Maandag werd bekend dat de zwangere vrouw die uit een vensterbank bungelde bij concertzaal Bataclan (gefilmd door een Franse journalist) ongedeerd is en dat ze de man die haar redde heeft teruggevonden via internet.

Wat zijn de (politieke) reacties?
Eagles of Death Metal is goed en wel teruggekeerd naar Amerika, maar zegt nog steeds kapot te zijn van wat zich afspeelde. Tijdens een optreden van de band in Parijs werden 89 mensen gedood. 'We proberen nu op een rijtje te zetten wat er is gebeurd in Parijs. In gedachten zijn we bij de slachtoffers, vrienden en fans die bij de aanslagen om het leven kwamen.' De band heeft alle geplande optredens tot nader orde afgezegd.

'Een oorlogshandeling', noemt de Franse president Hollande de aanslagen. 'Geconfronteerd met terreur moet Frankrijk sterk zijn, groot zijn, en de overheid moet kracht uitstralen. Dat zal gebeuren. We moeten ook een beroep doen op iedereen om verantwoordelijkheid te nemen', zo zei Hollande in een toespraak.

'Dit is een aanslag op de menselijkheid', zei de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag direct na de aanslagen. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten Frankrijk willen helpen bij het onderzoek naar de aanslagen. Ook China heeft de aanslagen in Parijs veroordeeld en is bereid om Frankrijk en de internationale gemeenschap te helpen in de strijd tegen terrorisme.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft in een brief zijn medeleven getoond en zijn steunbetuigingen geuit aan zijn Franse collega Anne Hildago. 'Amsterdam heeft met afgrijzen kennis genomen van de afschuwelijke gebeurtenissen van gisteravond in Parijs,' schrijft hij. 'Namens onze stad en de Amsterdammers condoleer ik u met de vele levens die gisteren, zo zinloos en zo willekeurig, verloren zijn gegaan.'

Mark Rutte zei in een toespraak: 'We hebben hier te maken met extremisten die maar één doel hebben: onze westerse samenleving destabiliseren door haat te zaaien. Ons beste antwoord aan deze barbaren is dat we ons niet uit elkaar laten spelen. We laten ons niet intimideren. Wij zijn met meer, we wijken niet voor onverdraagzaamheid. Geweld en extremisme zullen nooit winnen van vrijheid.'

Zes Amerikaanse staten zeggen dat ze niet langer Syrische vluchtelingen willen opvangen, omdat het te gevaarlijk zou zijn mensen uit dat land in oorlog onderdak te bieden. Texas, Arkansas, Indiana, Louisiana, Alabama en Michigan zeggen dat ze niet langer willen meewerken aan het plan van president Barack Obama om de komende jaren 10.000 Syrische vluchtelingen op te vangen.

'Texas kan niet meewerken aan een programma waardoor Syrische vluchtelingen, van wie elk een band met terreur kan hebben, onderdak krijgen in Texas,' stelde de Republikeinse gouverneur Greg Abbott in een open brief aan Obama. Het is niet duidelijk of de gouverneurs de bevoegdheid hebben Syrische vluchtelingen te weren.

Hoe reageert Amsterdam?
Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs wordt de beveiliging bij verschillende evenementen in Amsterdam aangescherpt. De locaties staan allemaal nauw in contact met de gemeente. Hier kunt u lezen wat grote concertpodia in Amsterdam voor maatregelen nemen. Het documentairefestival IDFA gaf dinsdag aan extra maatregelen te overwegen, maar kwam daar woensdag op terug: ze doen 'niks extra's' ten opzichte van voorgaande jaren, aldus de directrice van het festival.

Ajax gaat de controles rond de thuiswedstrijd van zaterdag tegen SC Cambuur aanscherpen. Bezoekers van de wedstrijd moeten zich niet alleen kunnen legitimeren. Ze kunnen ook gefouilleerd worden. Ook zullen er extra controles op voertuigen en tassen plaatsvinden.

Een waarschuwingsapp over een op handen zijnde aanslag in Amsterdam zorgt dinsdag voor veel commotie. De politie heeft laten weten dat het een broodje aapverhaal is.

Zondagavond werd op initiatief van de gemeente het Paleis op de Dam aangelicht met het blauw, wit en rood van de Franse driekleur. Beeld ANP
Zondagavond werd op initiatief van de gemeente het Paleis op de Dam aangelicht met het blauw, wit en rood van de Franse driekleur.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden