Aanslag rekruteringscentrum leger Irak

Bij een zelfmoordbomaanslag op een rekruteringscentrum van het Iraakse leger in Bagdad zijn vandaag zeker 21 mensen om het leven gekomen. Ook vielen zeker 35 gewonden. De aanslag lijkt bedoeld als waarschuwing aan de Iraakse regering en aspirant-soldaten in verband met de inspanningen om de westelijke steden Fallujah en Ramadi op militanten van Al-Qaida te heroveren.

Gemaskerde mannen vandaag in Fallujah, Irak. Beeld epa
Gemaskerde mannen vandaag in Fallujah, Irak.Beeld epa

Al-Qaida-aanhangers vielen vorige week politiebureaus en legerposten in beide steden aan. Ze bevrijdden gevangenen en richtten eigen controleposten op. Het Iraakse leger probeert met steun van soennitische milities Fallujah en Ramadi te heroveren. Daarbij wordt ook de Iraakse luchtmacht ingeschakeld.

Tribale leiders in Fallujah hebben de Al-Qaida-strijders gemaand te vertrekken om een confrontatie met het Iraakse leger te vermijden. De Verenigde Staten, die in het verleden bloedige gevechten om Fallujah en Ramadi hebben geleverd, sluiten een hernieuwde troepeninzet uit, maar leveren wapens en raketten om het Iraakse leger te versterken.

Mortiervuur
Iran deelt de zorgen over de opkomst van de soennitische extremisten van Al-Qaida en heeft de door sjiieten gedomineerde Iraakse regering eveneens wapens en adviseurs aangeboden.

Human Rights Watch zegt dat de Iraakse strijdkrachten de afgelopen dagen mortiervuur hebben gebruikt om de militanten te verjagen. Daarbij zouden ook woonwijken zijn bestookt waar niets wees op aanwezigheid van Al-Qaida. De mensenrechtenorganisatie baseert zich op diverse meldingen van inwoners van de provincie Anbar.

Burgerslachtoffers
De groep zegt dat burgers door een blokkade van Ramadi en Fallujah door regeringsstrijdkrachten moeilijk aan water, voedsel en brandstof kunnen komen. 'Onwettige strijdmethodes door alle partijen' hebben burgerslachtoffers en aanzienlijke materiële schade veroorzaakt, zegt HRW.

Volgens de Verenigde Naties zijn door de gevechten in Anbar meer dan elfduizend gezinnen ontheemd geraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden